artikel

SunCycle goedkoop alternatief voor zonnepaneel

bouwbreed Premium

SunCycle goedkoop alternatief voor zonnepaneel

SunCycle is de naam van een nieuw type zonnepaneel waarmee het gelijknamige bedrijf uit Eindhoven de concurrentie aangaat met bestaande systemen. Hart van het paneel is een hoogrendement zonnecel, waarin een prisma het invallende zonlicht concentreert.

Het prototype van Suncycle bestaat uit een schijf met een doorsnede van 50 centimeter, die uit twee delen bestaat. Het bovenste deel van de schijf kan draaien ten opzichte van de onderste, op het paneel gemonteerde schijf. De bovenliggende schijf is een prisma, die het zonlicht via een parabolische spiegel in de onderste schijf naar de hoogrendement zonnecel stuurt. Deze cel is binnenin aan de rand van de vaste schijf gemonteerd. De bovenliggende schijf wordt aangedreven door een kleine elektromotor. Deze draait de prisma voortdurend in de meest ideale stand ten opzichte van de zon, zodat een optimaal rendement wordt verkregen. De motortjes vragen maar 0,1 procent van de energie die het paneel oplevert.

In principe werkt het systeem al met één schijf, maar in de praktijk zijn ongeveer tien schijven per paneel economisch het minimum, verwacht één van de uitvinders van SunCycle, wiskundige Peter Penning. Hij heeft samen met werktuigbouwkundige Roy Bijl het prototype zover ontwikkeld dat het moment van seriematige productie is aangebroken. Daarvoor is een samenwerking aangegaan met het Oostenrijkse voestalpine. De productie zal plaatsvinden in de fabrieken van voestalpine Plastic Solutions in Roosendaal en Putte. Al deze zomer worden daar de eerste panelen vervaardigd voor enkele proefprojecten. Eén van de proefopstellingen komt op het gebouw van NIOO in Wageningen. Daarnaast wordt het systeem in enkele landen in Zuid-Europa beproefd.

Beeldbepalend

Doordat het paneel van SunCycle is uitgerust met een ingebouwd bewegingssysteem (de elektromotortjes), is het geschikt voor montage in en op daken en gevels. Ook kan het 15 centimeter dikke paneel worden geïntegreerd in verschillende gebouwdelen. Dat geeft de SunCycle volgens Penning een voorsprong op andere concentrerende systemen met een extern besturingssysteem, die daardoor voor die toepassing ongeschikt zijn. Wel is het uiterlijk van het paneel, dat bij montage in het dak of de gevel erg beeldbepalend is, wezenlijk anders dan dat van de bekende blauwe panelen. Penning: “Qua ontwerp hebben we nog wel wat speelruimte voor aanpassingen.” SunCycle kent meer voordelen. In de gangbare panelen worden grote oppervlakken halfgeleidermateriaal met silicium als grondstof toegepast, die deze systemen duur maken. Het zogeheten concentratorsysteem van SunCycle heeft die oppervlakken niet nodig. Een vierkante centimeter hoogrendementcel staat voor 1000 vierkante centimeter zonnepaneel. Bovendien is het paneel van SunCycle gemaakt van thermoplasten, die voor 99 procent hergebruikt kunnen worden. De productiekosten vallen hierdoor volgens Penning beduidend lager uit. Het elektrisch rendement bedraagt 20 procent, tegenover 15 procent bij een gangbaar paneel. De verwachting is dat het rendement van het SunCycle-paneel binnen enkele jaren oploopt tot 25 procent. Daarnaast levert het systeem thermische energie in de vorm van warm water, hetgeen het rendement boven de 50 procent kan tillen. Penning wijst erop dat de kostprijs gerelateerd moet worden aan de beschikbare hoeveelheid zonlicht en die loopt op de wereldkaart nogal uiteen. De terugverdientijd van een SunCycle-paneel zou minder dan zes maanden bedragen, tegenover ruim een jaar bij conventionele systemen.

Partners

SunCycle werkt sinds 2005 aan de ontwikkeling van haar zonnecollectorsysteem met intern bewegingssysteem. Partners daarbij zijn: TNO, Radboud Universiteit Nijmegen, Fontys Hogescholen, elektronicaleverancier Neways en productiebedrijf voestalpine. Het bedrijf krijgt van verschillende overheden, in de periode 2010 tot 2014, een kleine 9 miljoen euro subsidie.

Reageer op dit artikel