artikel

Society 3.0

bouwbreed

Vorige week heb ik een boeiende presentatie meegemaakt van Ronald van den Hoff. Omdat wij nieuwsgierig waren naar zijn Seats2meet businessconcept, hebben we hem uitgenodigd voor een masterclass van Vernieuwing Bouw.

Seats2meet zijn co-working vergadercentra, waar iedereen gratis een stoel kan reserveren met gratis koffie, thee en lunch. In het kader van samenwerken en nieuwe businessmodellen is dit een intrigerend voorbeeld. Ronald vertelde dat hij jaren geleden is begonnen met na te denken over andere businessmodellen. Daarvoor moest hij zich verdiepen in de trends in de maatschappij. Hij vond toen een onderstroom, die hem zeer aanspreekt. De onderstroom van mensen die werken aan: “de transitie van productieketens naar waardenetwerken; met wereldmensen als de sociaal ondernemende knooppunten. Waardecreatie door dynamische peer-to-peer verbindingen: zo bouwen we samen aan een nieuwe orde van samen leven en samen werken. Die heet Society 3.0 en bevat de Interdependente Economie als niet te stuiten krachtbron. De grote les: wees zoveel mogelijk jezelf en knoop de eigenaardigheden van je medemensen creatief en constructief aan elkaar.”

Zo. Daar lees je niet vaak iets over in Cobouw! En toch zouden we daar wel aandacht aan moeten besteden. De wereld om onze bouw heen is namelijk aan het veranderen, en sneller dan je denkt. Social media is niet zo maar iets voor erbij, het verandert de wijze van samenwerken tussen mensen net zo fundamenteel als het internet heeft gedaan. Daar kan je van alles van vinden, maar het is net als het weer. Het is er, je kan het niet tegenhouden maar je er wel op voorbereiden. Je kan je dus beter in de trends verdiepen en bekijken wat voor effect dat heeft op jou en je organisatie. En hoe verdient Seats2meet nu zijn geld? Eigenlijk simpel. In vergadercentra zijn grote ruimtes voor ontvangsten en lunches. Die ruimte wordt de rest van de dag nauwelijks gebruikt. Daar zit nu de nieuwe generatie co -workers, en in ruil daarvoor geven zij hun expertise op staan zij open voor contacten. Zo creëer je een bijzondere sfeer. Dat lokt weer mensen naar je vergadercentra.

Reageer op dit artikel