artikel

Robot leert zichzelf schade te herstellen onder water

bouwbreed Premium

Robot leert zichzelf schade te herstellen onder water

‘Zelflerende’ robots kunnen zelfstandig schade aan onderwaterconstructies herstellen. Het Europese onderzoeksproject FP-7 Pandora moet de komende drie jaar zo’n zelfstandige robot opleveren.

Onderwaterconstructies worden nu geïnspecteerd met op afstand bediende machines. Die werken alleen goed met kabels omdat draadloze signalen al snel verloren gaan in het water. Kabelbesturing vergt evenwel voorzieningen als bemande volgschepen en vaak kilometerslange besturingskabels. Een ‘zelflerende’ robot  kan zonder menselijke tussenkomst aan de slag. Zulke systemen bestaan al wel maar kunnen alleen een vastgesteld programma afwerken.  Wanneer de toestand op de locatie daarvan afwijkt probeert de robot toch het programma af te werken. Een ‘zelflerende’ robot ‘bedenkt’ aan de hand van de verschillen tussen programma en werkelijkheid manieren om toch de taken te kunnen uitvoeren. FP-7 Pandora is een project van vijf Europese technische universiteiten, oliemaatschappij BP en ingenieursbureau SubSea7.

Lees meer over het project op de site van FP-7 Pandora

Reageer op dit artikel