artikel

Nedcar

bouwbreed

Waar het volk zich al niet druk om maakt. Over Gerard Groener van Corio die een opslag krijgt van 14 procent op zijn basissalaris of topman Ben Noteboom van Randstad die het met slechts 11 procent stijging moet doen. Maar die verdiende al twee keer zoveel en raakt het miljoen.

Het volk vergeet dat het om mensen gaat die 60 tot 80 uur, zo niet meer, per week werken. Dan heb je wat extra centen nodig om het thuisfront tevreden te houden, nietwaar.

Dat hierdoor de oproep van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes om de nullijn te hanteren, lachwekkend overkomt, daar kunnen de toppers niets aan doen. Zij geven zich immers niet zelf die verhoging, dat doet de Raad van Commissarissen.

Soortgelijk gemekker komt er uit de cultuurwereld. Daar wordt 200 honderd miljoenen bezuinigd maar staatssecretaris Halbe Zijlstra is nog zo vriendelijk geweest om 138 miljoen uit te trekken om de gevolgen op te vangen. De man moet applaus krijgen, maar nee hoor. De podiumkunsten klagen nu dat die 138 miljoen grotendeels naar de orkesten gaat en bijna niets naar toneel en dans. Zij vinden dat schrijnend zeker in vergelijking met de inspanningen die Maxime Verhagen zich getroost om Nedcar te redden.

Wat een gemekker weer. Als je maakindustrie vergelijkt met podiumkunsten, dan is de waarde van de eerste minstens een factor 100 hoger dan van zoiets onnuttigs als podiumkunsten. Degenen die daarover klagen zijn net zo dom als de Romeinen die op de duurste plekjes grond in Rome een hoop oude zooi laten staan, als het Colosseum, in plaats van die plek te herontwikkelen.

De bouw moet zich dit eens aantrekken en ophouden met klagen en ook met lobbyen. Dat leidt Maxime Verhagen alleen maar af van het redden van 1500 banen bij Nedcar. Daarbij vergeleken zijn de 40.000 banen die inmiddels in de bouw verdwenen zijn peanuts.

De toegevoegde waarde van Nedcar moet ook aanzienlijk hoger zijn dan die van de bouw. Anders is niet te verklaren waarom de bouw maar aan de achterste mem blijft hangen en alle aandacht uitgaat naar het Bornse bedrijf. Als nu de PvdA in de regering zou zitten, dan was het nog te begrijpen dat de erfenis van Joop den Uyl gered moet worden.

Reageer op dit artikel