artikel

‘Maak onderscheid tussen standpunt en belang’

bouwbreed Premium

‘Maak onderscheid tussen standpunt en belang’

Hoe komt het dat ruimtelijke projecten zo moeizaam kunnen verlopen? Volgens Albert de Vries, BU manager bij At Osborne, gaan we niet goed om met onderhandelingen in situaties waarin partijen moeten samenwerken.

“Waarin niemand echt de baas is en we wel samen tot een uitkomst moeten komen. Wij halen dan ingenomen standpunten en achterliggende partijbelangen door elkaar”, meent De Vries.

In zijn opiniebijdrage van dinsdag schrijft De Vries dat de oplossing zit in het onderscheid tussen standpunt en belang. “Als je je concentreert op standpunten alleen, dan krijg je het moeilijk. Dan is geruzie over de details onafwendbaar.” Onder de oppervlakte liggen de dieper liggende belangen vaak dichter bij elkaar dan je in eerste instantie denkt. Op dat niveau kun je de oplossing vinden, aldus De Vries.

Lees het opinieartikel van De Vries

Reageer op dit artikel