artikel

Lobbyen voor christelijke huisvestingspolitiek

bouwbreed

Opgewarmde prak. Dat mag je natuurlijk nooooooit zeggen. Bij veel van de bouworganisaties ben ik kind aan huis en sinds mijn laatste column merk ik dat mijn toegangspasje niet meer werkt.

Gelukkig helpt wisselgeld. Plechtig beloofd dat ik het over een andere boeg zou gooien. Wat willen Kamerleden eigenlijk horen? Waar kunnen zij mee scoren? Voor welke ideeën gaan zij uit eigen profileringsdrang ‘lopen’? Laat ik een voorbeeld uitwerken voor de stagnerende woningmarkt. Christelijke politici zullen een plan voor familiehuizen steunen. Een pleidooi om woningen uit te breiden met een aparte aanbouw of etage voor grootouders of kinderen, zou zo maar eens doel kunnen treffen. Dit soort aanpassingen zijn nu vanuit de regelgeving moeilijk snel te realiseren, maar als we dat nu eens met tijdelijke oplossingen doen (zoals voor studenten). Tijdelijk is nu tussen 5 en 15 jaar en dat is toch een mooie periode voor inwonende grootouders of kinderen. Bovendien is een kenmerk van tijdelijkheid dat het weer verdwijnt of wordt voortgezet als iets permanents dat aan de eisen voldoet. Een andere idee is kamerverhuur. Waarom zouden ruimwoners in de koop niet onder andere voorwaarden dan nu gebruikelijk is tijdelijk kamers kunnen verhuren aan woningzoekenden (“onze naaste”). Met tijdelijke huurcontracten. Tegen een lager belastingtarief. En dat zou ook kunnen voor onverkoopbare koopwoningen. En is er iets slims te bedenken om huurders het recht te geven hun woonlasten te verlagen door een deel van hun corporatiewoning tijdelijk te verhuren. Ik ben er van overtuigd dat er met dit soort onderwerpen een dialoog op gang komt over maatregelen om de woningmarkt vloeibaarder te maken. Bovendien levert het de schatkist geld op. En de bouw werk.

Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix, Utrecht

Reageer op dit artikel