artikel

installatieOverheid moet slim bezuinigen

bouwbreed

De economische crisis gaat niet voorbij aan de installatiebranche. Dat blijkt uit de meest recente conjunctuurenquête onder leden van Uneto-VNI. Tot voor kort kregen vooral de woningnieuwbouw en de nieuwbouw van utiliteitsgebouwen klappen, maar langzamerhand staan ook andere marktsegmenten onder druk. Ondanks deze conjuncturele dip blijft Uneto-VNI positief over de vooruitzichten in de branche. Maar de overheid moet dan wel slim bezuinigen.

Ondanks de negatieve marktberichten is er volgens Uneto-VNI geen reden om bij de pakken neer te zitten. De vereniging heeft de afgelopen jaren een krachtig innovatiebeleid gevoerd waarvan de lidbedrijven de komende jaren de vruchten gaan plukken. Denk daarbij aan duurzaamheid en energiebesparing, zorgtechniek en mobiliteit. Om die kansrijke markten tot bloei te brengen, kunnen wij een duwtje in de rug van de overheid echter wel gebruiken.

Momenteel vergadert het kabinet koortsachtig over een nieuw bezuinigingspakket. Uneto-VNI pleit ervoor om vooral slim te bezuinigen, waardoor de economische activiteit in de bouw- en installatiebranche niet tot stilstand komt, maar juist een impuls krijgt. Dat kan door maatregelen te nemen die de overheid nauwelijks extra geld kosten of zelfs besparingen opleveren.

Een goed voorbeeld is de zorg. Als ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen dankzij slimme techniek, kan dat miljarden aan zorgkosten schelen. Lastige financieringsconstructies staan die ontwikkeling helaas nog in de weg. Dat moet én kan anders. Wij denken graag mee met de overheid om creatieve oplossingen te vinden. Daarbij kijken wij bijvoorbeeld naar de financiële scheiding van wonen en zorg waarmee vanaf 1 januari 2014 een begin wordt gemaakt. De verwachting is dat deze scheiding veel investeringen gaat losmaken, onder andere in zorgnieuwbouw én aanpassingen aan bestaande woningen. Dit positieve effect kunnen we versnellen door de invoeringsdatum van de maatregel naar voren te halen.

Een andere kansrijke markt is die van energiebesparing in de bestaande woningvoorraad. Die komt nog altijd moeizaam op gang, waardoor de besparingsdoelen van de overheid steeds verder uit beeld raken. Een verplicht energielabel bij verandering van eigenaar of huurder kan ervoor zorgen dat de markt in beweging komt, zeker als de overheid vaart maakt met de oprichting van een Groene Investeringsmaatschappij, zoals aangekondigd in de Green Deal.

Uneto-VNI roept de overheid op om niet verder te bezuinigen op infrastructurele projecten. In deze sector zijn er volop kansen om met behulp van techniek de mobiliteit te verbeteren. Die mogelijkheden moeten we gaan benutten. Dat geldt ook voor de toepassing van energiebesparende verlichting in de openbare ruimte.

Voorzitter Uneto-VNI

Reageer op dit artikel