artikel

Heel Nederland een Bucky Lab ?

bouwbreed

Onlangs waren op de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit in Delft een aantal door studenten ontwikkelde en vervaardigde prototypes te zien van nieuwe gevelprincipes. De studenten hadden deze gevelprincipes ontwikkeld in het zogenaamde Bucky Lab.

De opgave was om een gevel te bedenken waarbij de warmte van de zon wordt tegengehouden maar waarbij tegelijkertijd het daglicht zoveel mogelijk wordt binnengelaten. In groepen van twee hebben de studenten niet alleen een idee bedacht en uitgetekend, maar hebben zij ook een werkend prototype gebouwd. En de resultaten zijn verbluffend. De ontwikkelde gevelprincipes zijn daadwerkelijk vernieuwend. Een aantal ervan zouden zo kunnen worden toegepast. Als je zo langs de prototypes loopt, vraag je je af waarom er eigenlijk nooit iemand eerder aan heeft gedacht. Het zijn zo voor de hand liggende ideeën. Op dit moment zijn er in Nederland vanuit de overheid talloze initiatieven om ook in de bouw de innovatie te stimuleren. De overheid stelt daarvoor ook relatief grote bedragen beschikbaar. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik daar zelf ook vrolijk in mee doe. Natuurlijk zijn deze initiatieven noodzakelijk, maar het zijn wel complexe processen met langdurige beslistrajecten die niet meteen tot grensverleggende ideeën leiden. Misschien kan het model van het Bucky Lab wel als voorbeeld dienen hoe we ook zouden kunnen innoveren in de bouw. Elk prototype is ontwikkeld door twee studenten, die er gezamenlijk een paar honderd uur aan hebben besteed en die er 250 euro in hebben geïnvesteerd. Innoveren kan dus wel degelijk snel en voor weinig geld gebeuren. Het betekent echter uit gaan van concrete vragen en hier niet alleen een antwoord voor bedenken, maar dat antwoord ook daadwerkelijk maken. Misschien moeten we in Nederland minder over innovatie gaan praten en schrijven en gewoon weer dingen gaan uitvinden en produceren. Nederland als één groot Bucky Lab!

Reageer op dit artikel