artikel

Hard rijden is goed voor de bouw

bouwbreed Premium

Wat is het CDA dom. Ruzie maken over de verhoging van de maximumsnelheid met coalitiegenoot VVD kan niet anders omschreven worden.

De kleinste regeringspartij weet toch ook wel dat de overheidsfinanciën gesaneerd moeten worden. Dat kun je op twee manieren doen.

Ten eerste bezuinigen om meer inkomsten te genereren. Bezuinigen is niet altijd slim omdat je daarmee het risico loopt dat noodzakelijke investeringen achterblijven, hetgeen na de opmerkingen van Melanie Schultz niet ondenkbeeldig is.

Ten tweede bezuinigen op overdrachtsuitgaven, uitkeringen en zo, hetgeen negatief uitpakt op belastinginkomsten en consumentenbestedingen.

Nee, beter is dus de inkomsten verhogen. Dat gebeurt automatisch als de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur gaat. Een beetje auto verstookt dan zomaar 20 procent meer brandstof. Kassa voor de belastinggaarder in de vorm van extra btw en accijns.

Het is dus jammer dat nu niet op 60 procent maar slechts 45 procent van de autosnelwegen 130 gereden mag worden, dankzij het CDA.

Ook voor de bouw is het jammer. Een hogere snelheid geeft meer herrie en een hogere uitstoot van onder andere stikstofoxiden. Daarvoor moeten maatregelen genomen worden, die de bouw weer geld opleveren. Dat hoeft nu veel minder. Hier ligt een taak voor Elco Brinkman om zijn partijgenoten duidelijk te maken dat de bouw zit te springen om de verhoging van de maximumsnelheid.

Indirect heeft de bouw nog veel meer last van het tanende geloofwaardigheid van Mark Rutte. Zeker nu het Europees Parlement op 3 stemmen van VVD’ers na Rutte op zijn vestje heeft gespuugd over zijn weigering afstand te nemen van het Polenmeldpunt van de PVV. Tegelijkertijd neemt hij wel publiekelijk afstand van zijn partijgenoot Siebe Schaap die in een boek de PVV vergelijkt met de NSB. Kennelijk bevalt het pluche Rutte zo goed dat hij liever intern in de VVD ruzie zoekt dan met zijn gedoogpartner.

Overigens is er wel een behoorlijke dosis tekstexegese nodig om de laatste brief van Rutte hierover goed te interpreteren. Er zijn politici die menen dat hij daarmee toch tussen de regels door afstand neemt van Wilders. Een meerderheid vindt dat hij dat juist niet heeft gedaan.

Hoe het ook zij, gezichtsverlies heeft hij wel geleden waardoor de bezuinigingen zeker moeten worden doorgevoerd wil hij niet door Europa op het vestje gespuugd worden. En daar zit de bouw niet op te wachten.

Reageer op dit artikel