artikel

Beste Bertrand en Erik,

bouwbreed Premium

Vorige week zat ik opeens aan de borrel met de baas van het Zwitserse spoorbedrijf. Een van de grote projecten die daar op stapel staat hangt samen met de klimaatverandering. Alle Zwitserse station(netje)s, zelfs die van de meeste skiliften (die ook vaak weer van het spoor zijn!), geven volgens oud gebruik de hoogte aan. Die […]

Vorige week zat ik opeens aan de borrel met de baas van het Zwitserse spoorbedrijf. Een van de grote projecten die daar op stapel staat hangt samen met de klimaatverandering. Alle Zwitserse station(netje)s, zelfs die van de meeste skiliften (die ook vaak weer van het spoor zijn!), geven volgens oud gebruik de hoogte aan. Die hoogte is ten nauwste verbonden – naar ik begrijp – met de Zwitserse trots om ondanks hoogteverschillen iemand stipt en snel van A naar B te vervoeren. Iets dat in het horizontale vlak veel moeilijker blijkt te zijn, weten wij Nederlanders. Nu klopt er intussen niet zo veel meer van die hoogtebepalingen. De gletsjers slinken, het zeewaterniveau stijgt en lokale bestuurders smokkelen nogal eens met de hoogte (want dat doet het beter in de folders). Tijd dus om alles te herijken. Voor Zwitsers ingenieurs is dit een onmogelijke opdracht. Ze hebben te weinig kennis van water, zijn nog steeds erg lokaal georganiseerd (“in elk dal meten ze anders”) en ze blijken weliswaar betrouwbaar als het gaat om de tijd, maar landmeetkunde, tja, dat is andere koek. Toen ik opmerkte dat wij Nederlanders tot de besten van Europa horen op dat vlak, was het ijs snel gebroken. “Internationaal? Alles in huis? Onafhankelijk van welke vallei ook? Dat is precies wat we zoeken”. Eigenlijk, Bertrand en Erik, is het een inkoppertje, deze kans om internationaal te expanderen. Jullie zullen mij echter op de bagagedrager mee moeten nemen. Ik spreek Zwitserduits, ken de cultuurverschillen tussen de valleien, snap de lokale bestuurders en heb relaties met de opdrachtgever (want van Europees, laat staan Europees aanbesteden, houden Zwitsers niet).

Adviseur Andersson Elffers Felix, Interlaken

l.vulperhorst@aef.ch

Reageer op dit artikel