artikel

Zuidas nu al gebrandmerkt

bouwbreed

Precies één dag duurde de pret. Donderdag presenteerden Rijk, provincie en gemeente Amsterdam hun Zuidasdok-plan. “Een geweldige dag”, zei wethouder Maarten van Poelgeest. Na zeventien jaar onderhandelen eindelijk een concrete stap. Vanaf 2015 gaat de A10 over een lengte van ruim één kilometer ondergronds. Tram, trein en metro gaan dat niet; daarvoor is geen geld.

Maar de champagneglazen stonden nog in de vaatwasser of het CPB presenteerde een second opinion. En die was nou niet echt wat je zegt positief, getuige ook de krantenkoppen: ‘Ondertunneling A10 Zuidas niet rendabel’.

Het project bestaat uit vier delen. Drie daarvan zijn rendabel, maar juist de ondertunneling – de kern van het plan – niet. De baten daarvan zijn zwaar overschat, aldus het CPB. Het heetste hangijzer is de opbrengst aan verbeterde ruimtelijke kwaliteit. De projectorganisatie heeft daarvoor 360 miljoen euro ingeboekt. Daarvoor zou elke inwoner en werknemer op de Zuidas voor de nieuwe openbare ruimte 200 euro per persoon per jaar over moeten hebben. Vanaf de bovenste verdieping van het WTC kijk ik iedere dag op die A10. Ik heb het er wel voor over, maar snap heel goed dat anderen dat niet hebben. Wat ik alleen niet snap, is hoe het zo ver is gekomen dat we iets ongrijpbaars als ruimtelijke kwaliteit tot op de euro nauwkeurig berekenen en dat zo’n criterium vervolgens bepaalt of iets ‘rendabel’ is.

Natuurlijk moet publiek geld goed worden besteed. Maar er is inmiddels een marktwerkingsdenken in de aanleg van infrastructuur geslopen dat meer kwaad doet dan goed. Na nog geen 24 uur is het Zuidasdok in de media al gebrandmerkt als niet rendabel. Eén financiële tegenvaller en je voelt bijna al een parlementaire enquête opborrelen. Misschien is het beter om gewoon eerlijk tegen elkaar te zeggen wat iedereen diep van binnen weet: dat publieke werken gewoon geld kosten, met de nadruk op kósten.

Directeur De Boer Communicatie – techniek & wetenschap, Amsterdam

Reageer op dit artikel