artikel

Virtuele pop matigtenergieverbruik

bouwbreed

Een virtuele pop die op de wand van de douche wordt geprojecteerd, kan het energieverbruik terugbrengen. Peter Brils van kennisorganisatie Smart Homes ziet daarvoor het bewijs in een lopend onderzoek van de TU Eindhoven, de Universiteit Tilburg, kennisorganisatie Smart Homes en Agentschap.nl.

In het laboratorium is het al te doen, vertelde Brils in het VSK Theater op de installatievakbeurs VSK in Utrecht: minder energie verbruiken na een vermaning. Dat zou goed kunnen met een virtuele barbiepop die op de wand van de douche wordt geprojecteerd en steeds meer afkeurend kijkt naarmate de gebruiker langer doucht.

De onderzoekers hopen zover te komen dat het systeem aan het gezicht de gebruiker herkent en het energieverbruik daarop aanpast. Wie dan langer dan gebruikelijk onder de douche blijft staan wordt er met steeds kouder water aan herinnert dat het tijd wordt om af te drogen. “Bestaande technieken met cijfers en andere feitelijke informatie sorteren hooguit anderhalve maand effect”, zegt Brils. “Daarna neemt de interesse in een nog lager energieverbruik snel af.”

Een virtuele Barbie die vanaf een beeldscherm maant het wat zuiniger aan te doen met energie weet de aandacht langer vast te houden. Onderzoek leert Brils dat het verbruik door vermaning ruim 47 procent meer terugloopt dan met cijfers en balkjes die op een beeldscherm het verbruik weergeven.

Elke figuur waaraan menselijke eigenschappen kunnen worden toegeschreven helpt met ‘lelijk kijken’ het verbruik te matigen. “Het effect neemt nog toe wanneer de achtergrond met het stijgende verbruik een steeds verontrustender kleur krijgt”, legt Brils uit.

Boodschappen

Nog meer effect ontstaat wanneer ultrakorte boodschappen een paar milliseconden achtereen via een beeldscherm adviseren de verwarming toch maar wat lager te zetten. De wet staat de toepassing van deze techniek echter niet toe.

Tot aan het einde van het jaar hopen de TU Eindhoven en de Universiteit Tilburg de techniek verder te volmaken. Met het onderzoek hopen ze de interesse te wekken van Nuon. Dit energiebedrijf opende een competitie voor studieprojecten.

Reageer op dit artikel