artikel

‘Verwerken van afval kan schoner en efficiënter’

bouwbreed

‘Verwerken van afval kan schoner en efficiënter’

Afval Energie Centrales en bodemassen zijn exponenten van een inefficiënt werkend afvalverwerkingssysteem, bedacht in de jaren tachtig. Het is tijd voor wat vernieuwing vindt afval- en bouwstofmanager Wim Fleuren.

Dat is minder ingewikkeld dan wellicht zou lijken, meent Fleuren. “Onder het motto ‘Afval is Voedsel’ zijn er recent proeven genomen in eendrachtige samenwerking tussen enkele gemeenten en hun burgers. Het bleek dat door het intensief ophalen van organisch afval (wekelijks, in warmere maanden twee maal per week) de natte en organische fractie bijna volledig uit de grijze container kon worden weggefilterd.” Het organisch afval kan worden vergist tot biogas tegen een laag tarief. Het verpakkingsafval kan makkelijk worden gescheiden en als grondstof worden verkocht, aldus Fleuren.

Reageer op dit artikel