artikel

Verfmachine print tekens volautomatisch op wegdek

bouwbreed

Volautomatisch verkeerstekens aanbrengen op het wegdek met een snelheid van 1 tot 2 kilometer per uur. De Trafficprinter is genomineerd voor de Innovatie Award van de verkeerstechnische vakbeurs Intertraffic.

Trafficprinter heeft bijzondere printerkop

Voor zover materieelmanager Erik Bakken van producent Trysil Maskin weet levert hij ’s werelds eerste printkop. Het Noorse bedrijf sluit de printerkop aan op een standaard verfinstallatie.

Trysil Maskin bouwt sinds 1983 in het Noorse Nybergsund verfmachines om onder meer strepen op de weg te trekken. De printer is een variant van dit materieel, zegt Bakken. “Het bijzondere zit in de printerkop die de verkeerstekens op het wegdek print.” Om deze gepatenteerde constructie te kunnen aansturen ontwikkelde de fabrikant ook een bijpassend computersysteem met specifieke programmatuur. Daarmee kan elk verkeersteken worden voorbereid. De machine vergde ruim drie jaar ontwikkelingstijd voordat het prototype vorig jaar in de praktijk kon worden getest.

De Trafficprinter brengt met thermoplastische verf verkeerstekens aan op het wegdek. “De machine doet dat volautomatisch met een snelheid van 1 tot 2 kilometer per uur”, legt Bakken uit. Alle benodigdheden zijn gemonteerd op een vrachtwagenchassis. Trysil Maskin bouwt zelf een compleet product uit onderstel en verfinstallatie. “De koper kiest het merk en het type onderstel”, zegt Bakken. “De motor moet minimaal 300 kilowatt leveren en de aftakas die de verfinstallatie aandrijft minstens 600 newtonmeter.”

Op termijn wil de Noorse machinebouwer in elk geval overwegen om samen te werken met voertuigbouwers die de verfinstallatie op vrachtwagenonderstellen monteert.

Wegenverf

De installatie kan de meeste soorten thermoplastische wegenverf verwerken. “Bepaalde specifiek ontwikkelde verfsoorten geven evenwel een beter resultaat”, zegt Bakken.

De verf wordt verhit tot 200 graden Celsius. Eenmaal aangebracht blijft de verf nog even ‘nat’ en wordt bestrooid met reflecterende glasparels. De installatie heeft een verftank van 1200 liter inhoud. De bijbehorende glaspareltank heeft een inhoud van 450 liter. Beide tanks zijn identiek aan die van conventionele verfmachines die Trysil Maskin maakt voor onder meer belijningen. Hetzelfde geldt voor de verfpompen en het strooisysteem voor de glasparels.

De verkeerstechnische vakbeurs Intertraffic vindt plaats in de Amsterdamse RAI van 27 tot en met 30 maart.

Reageer op dit artikel