artikel

Veiligheidsvoorzieningen zijn ook noodzakelijk in BIM

bouwbreed

Als veiligheidsvoorzieningen zouden worden opgenomen in BIM krijgen we een veiliger bouwproces en een beter inzicht in de veiligheidsproblemen. Jos Schouten daagt programmeurs uit dit snel te realiseren.In de Tweede Kamer zetelt onze volksvertegenwoordiging, van oudsher een respectabel instituut waar wijze heren en – later ook dames – binnen protocollaire regels met elkaar de spreekwoordelijke degens kruisen. In Den Haag wordt tot op de dag van vandaag politiek bedreven, de regering gecontroleerd en wetgeving getoetst. Prima als dat leidt tot praktische wetgeving en minder rompslomp, maar in deze tijden van economische- en muntcrisis moet er ook nog bezuinigd worden, waardoor een sector als de bouwnijverheid – die al zwaar getroffen is – nog zwaarder getroffen wordt. De banken houden de handen op de knip en de consument die vaak al jarenlang klant is moet hemel en aarde bewegen om een paar centen te kunnen lenen. Je zou dit geheel kunnen zien als een vastgelopen tanker, die in plaats van vlot getrokken nog een beetje dieper in de modder wordt gedrukt. Niet echt oplossend bezig dus. Nu moet me één ding van het hart en dat heeft te maken met dat juist het instituut volksvertegenwoordiging – naast dat het lijkt dat ze weinig doet voor onze economie – een taalgebruik bezigt dat ook niet meer is wat het geweest is. Het is zogezegd ‘niet normaal, joh’. Op bouwplaatsen wordt bijna beschaafder gesproken dan in ons parlement en dát siert de bedrijfstak. Ik zeg dit zonder dat het mijn bedoeling is de problemen met meertaligheid te bagatelliseren, want daar valt nog wel een en ander aan te verbeteren. Maar we horen ook andere geluiden, die te maken hebben met Lean, Breaam, de CO2 -prestatieladder, Safety Ranking Systems, MVO en Bimmen!

Veiligheidsbeschaving

Dat is andere taal, dat zijn positieve initiatieven om duurzamer te worden, met minder CO2-uitstoot en met respect voor de aarde, grondstoffen en de medemens. Het is boeiend dat juist in een tijd met economisch zwaar weer dergelijke initiatieven de ronde doen en dat dit mogelijk kan leiden tot nieuwe kansen. Tegelijk wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de veiligheidscultuur van de bouw in Nederland en het werken aan het veiligheidsgedrag van de betrokken werknemers. Ik zou dat ‘veiligheidsbeschaving’ willen noemen. Nu dat Bimmen nog: Building Information Modelling is een proces van virtueel bouwen van een bouwwerk in een driedimensionaal tekenprogramma. Het is boeiend om te zien en het verschaft ongetwijfeld veel informatie over de realisatie van het bouwwerk. Het is net magie als je die wanden- en vloerenstapeling zo uit de toverdoos ziet komen. Maar als veiligheidsinstituut zouden we nog graag iets toegevoegd willen zien: dat zijn de noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen die nodig zijn om het gebouw te realiseren. Dat gaat over ondersteuningen, vlonders, uitrijsteigers, bouwliften, omloopsteigers, ruwbouwsteigers en andere nuttige hulpmiddelen. Als die nu eens in BIM zouden staan en mee worden genomen in de 3D-simulatie, zou dat dan niet meer inzicht in onveiligheid geven? Zou een beter inzicht in de veiligheidsproblemen niet leiden tot een veiliger bouwproces? Ik zou de dames en heren programmeurs willen uitdagen om deze handschoen op te nemen. Omwille van de veiligheid en de beschaving! En die politici? Juist, die mogen even dimmen!

Veiligheidskundige, Aboma

Reageer op dit artikel