artikel

Toekomst voor installateur ziet er rooskleurig uit

bouwbreed

Beleidsmakers in ons land maken zich al jaren zorgen over de innovatiekracht van de Nederlandse economie. Het bedrijfsleven heeft te weinig aandacht voor innovatie, kansen blijven onbenut en we moeten vrezen voor de toekomst, is de boodschap. De oplossing: de oprichting van een commissie of werkgroep met wijze heren die een lijvig rapport produceert dat met veel tamtam wordt gepresenteerd en vervolgens snel in een la verdwijnt. Een paar jaar later herhaalt zich dit ritueel, wederom zonder enig aantoonbaar effect.

In de installatiebranche doen wij dat anders. Innovatie is één van de speerpunten van brancheorganisatie Uneto-VNI. Waarom? Omdat wij beseffen dat innovatie een voorwaarde is om als branche te overleven. Wie innoveert, kan de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Ons innovatiebeleid is niet synoniem aan commissies die vooral denken in abstracties, maar staat voor ondernemers die met elkaar zoeken naar de kansen in de markt. Op die manier helpt Uneto-VNI haar leden om keuzes te maken en nieuwe wegen in te slaan. Wie de branche volgt, ziet de tastbare resultaten: wij komen met oplossingen om het energieverbruik te reduceren, de kosten in de zorg terug te dringen, de industrie effectiever te laten produceren of de mobiliteit te verbeteren.

De toekomst voor de installatiebranche ziet er rooskleurig uit. Er zijn volop mogelijkheden om in te spelen op (latente) behoeften van klanten en zo nieuwe markten te ontwikkelen. Steeds meer installateurs pakken die handschoen op en komen met vernieuwende concepten. Een aantal aansprekende voorbeelden daarvan heeft Uneto-VNI, samen met Opleidingsfonds Otib, gebundeld in het boek ‘Innoverend installeren’. Het eerste exemplaar heb ik afgelopen week tijdens het VSK award gala uitgereikt aan mijn enthousiaste collega Ed Nijpels van NLingenieurs.

Ik ben trots op wat wij in de installatiebranche presteren op het gebied van innovatie. En ik denk zonder misplaatste arrogantie dat andere branches én de beleidsmakers bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie kunnen leren van de manier waarop wij samen met onze leden de kansen pakken. Volgens professor transitiemanagement Jan Rotmans zou dit wel eens de eeuw van de installateur kunnen worden. Bladerend door het boek ‘Innoverend Installeren’ geef ik hem groot gelijk.

Voorzitter Uneto-VNI

Reageer op dit artikel