artikel

Projectontwikkeling 10.0

bouwbreed Premium

Alweer enige tijd geleden hadden we bij Booosting een bijeenkomst over de ontwikkelingen in het vastgoed. Booosting-getrouw lieten we de actuele problematiek vanuit twee heel verschillende kanten belichten.

De eerste spreker was iemand van één van de wat de grotere projectontwikkelaars. Met een enorme betrokkenheid, kennis van zaken en een bijna verpletterende eerlijkheid gaf hij ons inzicht in de situatie van het vastgoed in de bredere zin van het woord. Hoewel in Nederland de situatie over het algemeen niet zo gunstig is, blijken er in de wat grotere steden in het westen van Nederland toch nog wel mogelijkheden te zijn.

Om de volgende spreker te horen togen we naar het Schieblock. Een kleine wandeling, maar een heel andere wereld. Nog niet zo heel lang geleden waren velen van mening dat de maximale levensduur van dit gebouw al ver was overschreden en dat het hoog tijd was om er iets nieuws voor in de plaats te zetten. Een aantal mensen had daar echter andere ideeën over. Met een duidelijke visie, gekoppeld aan een enorme overtuigingskracht, waren zij de diverse instanties en partijen afgegaan met als resultaat dat het Schieblock een verzamelplaats is geworden van een groot aantal, vaak relatief kleine ondernemingen. Veel daarvan zijn actief in de creatieve sector, maar er is bijvoorbeeld ook een klein bedrijf dat fietsen verhuurt om met gids en al tochten door Rotterdam te maken en een restaurant waar het eten niet gewoon in een voor de klanten niet zichtbare keuken wordt bereid, maar midden in het restaurant.

Misschien is dit wel de projectontwikkeling van de toekomst. Niet beginnen met een bijna leeg vel, maar uitgaan van de bestaande situatie. Niet alleen in bouwkundige zin, maar vooral ook vanuit culturele en maatschappelijke zin, waarbij wordt ontwikkeld en ontworpen vanuit een grote persoonlijke betrokkenheid.

Het vergt ook een andere manier van denken. Niet alleen op het niveau van het bouwblok maar ook op het niveau van de stad. De stad niet als een grootse structuur die is onderverdeeld in beheersbare eenheden, maar als een conglomeraat van kleine initiatieven die samensmelten tot een krachtig geheel.

Architect en voorzitter Booosting

Reageer op dit artikel