artikel

Polymeersensor waakt over betonconstructie

bouwbreed

Optische sensors uit onder meer polymeren kunnen tot in lengte van jaren schade aan betonnen constructies detecteren. De sensoren zijn een ontwikkeling van de City University London en Queen’s University Belfast. De onderzoekers gebruiken polymeren voor hun ontwikkeling omdat deze materialen naar hun mening goed bestand zijn tegen hoge pH-waarden. De markt biedt voor de […]

Optische sensors uit onder meer polymeren kunnen tot in lengte van jaren schade aan betonnen constructies detecteren. De sensoren zijn een ontwikkeling van de City University London en Queen’s University Belfast. De onderzoekers gebruiken polymeren voor hun ontwikkeling omdat deze materialen naar hun mening goed bestand zijn tegen hoge pH-waarden. De markt biedt voor de bewaking van betonnen constructies al langer optische sensoren uit glasvezel. Die weerstaan volgens de wetenschappers minder goed hoge pH-waarden. De ontwikkeling moet een reeks sensoren opleveren die fysische en chemische veranderingen in beton kunnen vaststellen. Voor het meten van chemische veranderingen worden de sensoren voorzien van speciale coatings. Deze afwerkingen veranderen van kleur onder de gegeven omstandigheden. De kleur verandert de golflengte van het licht dat door de sensor loopt. Mankementen aan beton veranderen de reflectie van het licht waarmee de optische sensoren schades vaststellen.

Reageer op dit artikel