artikel

Kleine profeten

bouwbreed

‘Alle profeten hebben een engeltje bij hun oor, alleen de grote profeten luisteren ernaar.’ Toen Michelangelo de Sixtijnse kapel schilderde, schilderde hij zowel de grote als de minder grote profeten. Het verschil tussen hen is te zien. Allemaal hebben ze een engeltje bij hun oor, alleen de werkelijk groten luisteren ernaar. Dit is precies het […]

‘Alle profeten hebben een engeltje bij hun oor, alleen de grote profeten luisteren ernaar.’

Toen Michelangelo de Sixtijnse kapel schilderde, schilderde hij zowel de grote als de minder grote profeten. Het verschil tussen hen is te zien. Allemaal hebben ze een engeltje bij hun oor, alleen de werkelijk groten luisteren ernaar. Dit is precies het verschil tussen een genie en iemand met talent.

De derivatenkwestie bij Vestia, deed me hieraan denken. Het gaat natuurlijk niet over die derivaten; het gaat om de man erachter. Iedereen ziet het, iedereen weet en niemand kan, wil of durft tijdig in te grijpen. Een leiderschapsdrama dat we niet beet kunnen pakken, tenzij er geld bij betrokken is. Dan is alles ineens duidelijk.

Opvallend hoe de Maserati’s en andere statussymbolen diezelfde avond worden opgevoerd in het Journaal. ‘Woningcorporaties deugen niet’, is de boodschap die verstaan dient te worden. De leden van de Tweede Kamer doen er nog een schepje bovenop. Ze staan erbij, ze kijken ernaar, ze hebben er natuurlijk een mening over… en alles bleef zoals het was.

Je hoeft geen genie te zijn en zelfs geen bijzonder talent te hebben om innerlijk te leren luisteren en jezelf te uiten. Dat laten we zien in relaties of in dienstbaarheid. Een niet onbelangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het leven, binnen en buiten organisaties. Is dat wat de Aedes-leden doen? Bijspringen bij een ‘branchevervuiler’. Zelfs als deze ‘te goed’ was om lid te zijn? Je onttrekt je aan het systeem en toch word je geholpen. Wat zou er gebeuren, als dat niet zou gebeuren?

Een nieuwe systeemcrisis? De kleine profeten deden ons immers ook geloven dat de wereld niet door zou draaien als we bank A, B en I niet zouden redden. Hoe lang gaan we nog door met gedogen, erover praten, uitstellen, vooruitschuiven, heroverwegen, doorstarten, goedpraten of de ander het gevoel geven dat hij het niet goed begrijpt. ’Deze zaak zit iets complexer in elkaar.’

‘Intelligent, maar arrogant’ is hoe deze mensensoort zelfs elkaar beschrijft. Ondertussen zaken doend met elkaar. Om zeker te weten dat het fout loopt. En als, dan roep je gewoon dat er bijgestort moet worden. Want engelen bestaan nog!

Directeur/eigenaar Targetpoint

Angela.vandeLoo@targetpoint.nl

Reageer op dit artikel