artikel

Jutteren WKO-bron doorlopend meten met Q-Flow

bouwbreed Premium

Bronnen voor onder meer WKO-systemen blijven open met een aangepaste jutterbehandeling. De methode die Q-Flow International uit Nijverdal daarvoor ontwikkelde, bepaalt zelf wanneer de bron weer de maximale capaciteit heeft bereikt.

Bronnen kunnen in de loop van de tijd verstopt raken. Jutteren helpt ze open te houden. Daarvoor wordt het waterniveau met perslucht naar beneden gedrukt, even onder druk vastgehouden en dan weer losgelaten. Verstoppingen worden zo losgetrokken. “Tot nog toe duurde het jutteren net zolang als volgens kennis en ervaring zou moeten duren”, zegt Thijs Kalkhaar van het Nijverdalse bedrijf. “Dat kan ertoe leiden dat het optimum wordt overschreden en het resultaat averechts uitpakt.” Met de methode van Q-Flow wordt het jutteren doorlopend gemeten. Uit de waarden volgt het optimum waarna de installatie zichzelf uitzet. Gemeten worden onder meer de tijden voor het opbouwen en vasthouden van de druk, het aantal keren dat dit gebeurt en de tijd die het water er over doet om weer op het oorspronkelijke niveau te komen.

Reageer op dit artikel