artikel

Het spel van energiebesparing

bouwbreed

De afgelopen weken is met koortsachtige snelheid gewerkt aan het topconsortium voor kennis en innovatie ‘Energiebesparing in de bouw’. Ik heb de eer daarvan deel uit te maken als trekker van het innovatiethema ‘Gebouwen’. Er was een mix van personen uit de overheid, de kennisinstellingen en bedrijven aan het werk. Als bouwkundig ingenieur en bouwtechnische ontwerper voel ik me enigszins een ‘alien’ in de wereld van de energiespaarders. Die zijn het stadium van de geitenwollen sokken voorbij. Het is nu menens. Het gaat zelfs geld kosten of geld opleveren, het beïnvloedt de economie. Derhalve de impuls vanuit het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Maar ik voel me toch ook verwant, want in december is door een consortium van bedrijven onder leiding van leden van mijn leerstoelstaf aan de TU Delft in vliegende storm het eerste concept house geassembleerd. Het eerste Nederlandse prototype van een industrieel vervaardigd, energiepositief stapelbaar appartement met een lage CO2 -voetafdruk. De constructie is gemaakt van hout en de onderdelen zijn in hoge mate geselecteerd, geoptimaliseerd en geïntegreerd tot het energiepositieve doel. In de eerste dagen was het windkracht 8 en werd de assemblage uitgesteld. Toen we niet langer meer wilden wachten, immers oplevering was afgesproken voor kerst, was het windkracht 9. Na twee dagen al stond het appartement bijna waterdicht en winddicht. De pv-cellen in de dakbedekking werden doorgestekkerd en de stroommeter liep al door de meterkast naar het net. De afwerking nam echter meer tijd in beslag dan we dachten en was nog verre van industrieel. Ruimte voor verbetering. De volgende fase in ontwikkeling is het vinden van een bouwplaats waar we een stadsvilla met zestien appartementen voor starters kunnen ontwikkelen, volgens de verbeterde energiepositieve uitgangspunten. De maximale bouwhoogte is vier lagen omdat het dakoppervlak maximaal bezet met pv-cellen vier vloeren van appartementen kan voorzien van stroom, samen met de individuele warmtepompen van 100 meter diepe leidingen in de bodem.

Dat avontuur met het concept house opende mijn ogen voor het spel van de energiebesparing in de driehoek van overheid, wetenschap en bedrijfsleven. Op 15 februari is de consortiumovereenkomst ingediend bij het ministerie van EL&I. Wat aanvankelijk een hopeloze onderneming leek met weinig belangstelling vanuit de bedrijven, er is immers een recessie in de bouw, werd gaandeweg de laatste weken toch een feest van erkenning. Een groot aantal mkb-bedrijven uit de bouw hebben hun handtekening gezet om aan deze nationale onderzoekprogrammering mee te doen. Het resultaat is een openbaar document.

Hoogleraar productontwikkeling

TU Delft

Reageer op dit artikel