artikel

Dode hoek 1

bouwbreed

Hij deed het. Nietes, hij. En hij dan? Zodra er iets mis gaat, gaan we wijzen. De Raad van Commissarissen. Nietes, de bestuursvoorzitter. En de externe toezichthouder dan? Journalisten doen opgewonden (“anonieme bronnen zeggen dat …”; camera gericht op een of ander, ‘zestienhoekig’ gebouw). Waarop politici natuurlijk vragen “of het de minister bekend is dat..” […]

Hij deed het. Nietes, hij. En hij dan? Zodra er iets mis gaat, gaan we wijzen. De Raad van Commissarissen. Nietes, de bestuursvoorzitter. En de externe toezichthouder dan? Journalisten doen opgewonden (“anonieme bronnen zeggen dat …”; camera gericht op een of ander, ‘zestienhoekig’ gebouw). Waarop politici natuurlijk vragen “of het de minister bekend is dat..” En naarmate een incident langer in de publiciteit blijft, verschuift de schuldvraag. Hij deed het, maar had (een andere) hij dan niet… En deed hij het niet, omdat (die andere) hij niet goed oplette of zelfs incompetent was. Ja, en eh, nog weer (een derde) hij lette niet op omdat hij wel gaat over de totale spaarpot, maar niet over de samenstelling daarvan. Maar wie lette daar dan weer op? Wij (‘gewone burgers’) hebben incidenten nodig, we smullen ervan, we wachten er op. Het bevestigt bovendien ons beeld. Dubbele nationaliteit en een goudkleurige Mercedes. Een hoge boom met te veel nevenfuncties. Eigengereid en 5 ton. Zie je wel. Dit zat er in. Al dit soort waarnemingen gaan voorbij aan de vraag hoe toch telkens weer die dode hoek kan ontstaan in de driehoek van intern toezicht, bestuur en extern toezicht. Is het groupthink? Is het incompetentie? Is er geen goedebalance of power? Of zitten mensen zo lang in dezelfde routine, dat ze slordig worden of risico’s veronachtzamen? En dat staat los van de vraag of er sprake is van een systeemfout of fouten van functionarissen, terwijl daar de discussie natuurlijk snel over gaat.

Adviseur Andersson Elffers Felix Utrechtl.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel