artikel

De boerkaplicht

bouwbreed

Wat een eer, eurocommissaris Olli Rehn is zomaar even langsgekomen in Den Haag.

De Fin, verantwoordelijk voor monetaire en economische zaken, heeft premier Rutte en de Tweede Kamer nog eens duidelijk gemaakt dat de begrotingsregels die met groot gejuich door Rutte en de zijnen zijn ontvangen, serieus zijn en dat Nederland dus miljarden extra moet bezuinigen om in 2013 weer aan het groei- en stabiliteitspact te voldoen.

Pogingen van PvdA’er Cohen en GroenLinks-leider Jolande Sap om clementie, teneinde toch nog iets te kunnen investeren in ons land, waren aan dovemansoren gericht. Zou het eindelijk eens doordringen tot de Haagse praatgroepen dat Brussel het voor het zeggen heeft en niet Den Haag?

Intussen wordt er niets werkelijk opgelost. De banken blijven op hun geld zitten, of liever gezegd storten het voor alle zekerheid op een deposito bij de Europese Bank.

Dat zal volgens een onderzoek van de Europese Commissie alleen nog maar erger worden. De banken hebben in het vierde kwartaal de kredietregels nog eens extra aangescherpt en zullen dat in de eerste maanden van dit jaar nog sterker gaan doen. Gek genoeg blijkt dat vooral het grootbedrijf daar last van heeft en het midden- en kleinbedrijf derhalve minder.

Het zij toegegeven, de nationale politici kunnen daar weinig aan doen. Behalve dan slimmer bezuinigen en zorgen dat het systeem en daarmee het geld weer gaat rollen. De kans daarop is echter uiterst gering. Je kunt nu eenmaal van boekhouders niet verwachten dat ze een visie hebben op de uitgaven, die kijken slechts of de cijfertjes kloppen.

Als dan ook nog eens het belangrijkste probleem van ons land de boerka blijkt te zijn, zoals minister Verhagen vrijdag met veel aplomb den volke kond deed, dan valt er weinig goeds te verwachten. Het kan bijna niet anders dan dat menig minister zich diep schaamt voor deze schaamteloze buiging voor Wilders. Het is dan ook te hopen dat in de Tweede Kamer een amendement komt op de wet die het kabinet-Rutte verplicht een boerka, een nikab mag ook, te dragen. Dan blijft het volk die aanblik van schaamte in elk geval bespaard.

Reageer op dit artikel