artikel

commentaar Ferry

bouwbreed

commentaar / Eerste stap Dat zelfstandigen zonder personeel in de toekomst op de bouwplaats aan dezelfde arboregels moeten voldoen als werknemers, kan niet anders dan een eerste stap zijn op weg naar meer veiligheid en gezondheid voor de zzp’ers. Staatssecretaris Paul de Krom heeft met zijn besluit om slechts een deel van het uitgebrachte SER-advies […]

commentaar / Eerste stap

Dat zelfstandigen zonder personeel in de toekomst op de bouwplaats aan dezelfde arboregels moeten voldoen als werknemers, kan niet anders dan een eerste stap zijn op weg naar meer veiligheid en gezondheid voor de zzp’ers. Staatssecretaris Paul de Krom heeft met zijn besluit om slechts een deel van het uitgebrachte SER-advies over te nemen, wat dat betreft een kans laten liggen.Zijn argumentatie daarvoor – dat zzp’ers ondernemers zijn die hun eigen verantwoordelijkheid hebben voor veiligheid en gezondheid – klinkt plausibel. Je kunt echter moeilijk volhouden dat een zzp’er die op een bouwplaats werkt aan strenge regels moet voldoen, maar dat deze zelfde zzp’er mag doodvallen op het moment dat hij alleen aan het werk is.De Krom heeft gelijk als hij stelt dat een ondernemer een eigen verantwoordelijkheid heeft. Maar de wetgever maakt voor diezelfde ondernemer ook geen uitzondering op de verplichting een autogordel te dragen. De staatssecretaris geeft onvoldoende aan waarom hij in dit geval wel een uitzondering wil maken voor zzp’ers op het gebied van veiligheid.In het verleden hebben bouwbedrijven vaker geklaagd over de oneerlijke concurrentie van zzp’ers die bijvoorbeeld wel op een ladder mogen werken, terwijl de reguliere aannemer voor zijn werknemers een volwaardige steiger moet neerzetten. Ook de Arbeidsinspectie zag soms met lede ogen aan dat zij niet kon ingrijpen wanneer de inspecteurs een zzp’er op een wankele plank, geschraagd op twee karren, bezig zagen met het bouwen van een huis.Vanuit het oogpunt van de zzp’er is het soms nog wel te begrijpen. De concurrentie is moordend, de tarieven staan onder druk. Dan is besparen op veiligheidsmaatregelen aanlokkelijk.Dat mag de politiek natuurlijk niet laten gebeuren. Het volledig volgen van het SER-advies is daarom de noodzakelijke tweede stap: ook een zzp’er die in zijn eentje aan het werk is, verdient bescherming.

Reageer op dit artikel