artikel

Carnaval en dan? Vastentijd

bouwbreed Premium

Als u deze column leest zijn wij hier in het zuiden volop carnaval aan het vieren. Deze cultuurdrager is ontstaan uit de (katholieke) gedachte dat we nog even flink ‘los’ konden, net voor de veertig dagen vastenperiode op weg naar Pasen (de wedergeboorte). Dus even genieten voordat de tijd van bezinning, terughoudendheid en bescheidenheid aanbreekt. […]

Als u deze column leest zijn wij hier in het zuiden volop carnaval aan het vieren. Deze cultuurdrager is ontstaan uit de (katholieke) gedachte dat we nog even flink ‘los’ konden, net voor de veertig dagen vastenperiode op weg naar Pasen (de wedergeboorte). Dus even genieten voordat de tijd van bezinning, terughoudendheid en bescheidenheid aanbreekt.

Een vergelijking tussen carnaval en de bouwsector is eigenlijk best te maken. De crisis is in dat geval de metafoor voor de vastenperiode en het carnaval staat voor de periode die wij daarvoor hebben meegemaakt. Want laten we eerlijk zijn, toen zijn we zonder uitzondering allemaal flink los gegaan. De bouwsector, maar zeker niet in de laatste plaats de financiële sector. We hebben genoten en ons volgevreten en zijn in sommige opzichten misschien ‘te’ los gegaan.

Maar nu zitten we alweer enige tijd volop in de vastentijd. Tijd dus om ons te bezinnen en aandacht te hebben voor wat écht belangrijk is. Dat is namelijk het vakmanschap, vertrouwen hebben in de partners in het bouwproces, investeren in innovaties en vooral het juiste antwoord geven op de echte vraag van de klant.

Toch hebben veel deelnemers in de bouwkolom dat nog niet – helemaal – door. Wij zien immers nog dagelijks om ons heen opdrachtgevers die met de korte termijn bezig zijn. Opdrachtgevers die uitermate trage besluitvormingsprocessen hanteren en niet in staat zijn hun vraag aan de markt goed te formuleren. En ook nog steeds blijven sturen op de laagste prijzen in plaats van te kiezen voor kwaliteit, duurzame oplossingen en partners die professioneel in de toekomst investeren. Juist in deze tijd zou je verwachten dat ook zij zich bezinnen op hun rol in het bouwproces. Dat is in elk geval wel waarmee de bouwsector bezig is. Dat betekent vooral beperken tot wat echt noodzakelijk is en zoeken naar houvast en richting in deze lastige tijden. Kortom, de bouw is bezig zich opnieuw uit te vinden en dat levert uiteindelijk mooie dingen op. Daarom wens ik u in deze vastenperiode veel succes. En ik zou iedereen willen adviseren, bereid je stevig voor op ‘de weder-geboorte’. Want daar schijnt het licht aan het einde van de tunnel.

Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel