artikel

Zelfbouwers

bouwbreed

Cobouw had onlangs twee opvallende artikelen. Het ene artikel besteedt aandacht aan de ruimte die het kabinet aan de gemeente Almere wil geven voor een proef om af te wijken van het Bouwbesluit bij zelfbouw (‘Zelfbouwer Almere mag gebruikseisen zelf bepalen’, Cobouw 17 januari) Zelfbouwers krijgen zo meer mogelijkheden om bijvoorbeeld een woning met minder […]

Cobouw had onlangs twee opvallende artikelen. Het ene artikel besteedt aandacht aan de ruimte die het kabinet aan de gemeente Almere wil geven voor een proef om af te wijken van het Bouwbesluit bij zelfbouw (‘Zelfbouwer Almere mag gebruikseisen zelf bepalen’, Cobouw 17 januari)

Zelfbouwers krijgen zo meer mogelijkheden om bijvoorbeeld een woning met minder ramen of op een ongebruikelijke plek te bouwen. Het andere artikel laat SP-Kamerlid Paulus Jansen aan het woord die waarschuwt dat zelfbouwers grote gevaren lopen bij het realiseren van hun eigen woning. (‘Woning bouwen geen simpele klus’, Cobouw 17 januari). Het lijken twee uitersten, maar ze schetsen perfect het speelveld van de huidige woningbouw. Uit onderzoek dat op de Dag van de Ruimte van het Nirov eind 2011 werd gepresenteerd, bleek al dat er een kleine groep van 15 procent is die gaat voor volledige zelfbouw in eigen opdrachtgeverschap. Dat zijn de Almeerse pioniers. En tegenwoordig wil nog maar 10 procent van de kopers van een nieuwbouwwoning een traditioneel ontwikkelde woning met bescheiden meer/minderwerkopties. De woning die voor 2008 het standaardproduct op de Nederlandse woningmarkt was.

De rest van de kopers zit tussen bovenstaande uitersten. Zij willen een woning die naar eigen smaak is ontworpen, maar waarbij de begeleiding en risico’s voor rekening van professionals komen. Die groep bestaat uit maar liefst 75 procent van de kopers van een nieuwbouwwoning. Onze praktijkervaring als woningontwikkelaar sluit daarop aan. Wij hebben een systematiek ontwikkeld waarbij kopers alle ruimte krijgen om hun eigen woning te ontwikkelen, maar waarbij het realisatieproces volledig geregisseerd door professionals wordt gedaan. Een van de steden waar we dat doen is Delft. De koper voelt zich de architect van zijn eigen, unieke woning, waarvan er geen tweede is. De echte woningmarkt in de komende jaren beweegt zich tussen de pioniers van de gemeente Almere en de waarschuwingen van SP-politicus Jansen. Het is de hoogste tijd dat politici, beleidsmakers, ontwikkelaars en bouwers dat signaal erkennen en herkennen.

Directeur Visade Advies in Projectontwikkeling

www.wonenalacarte.nl

Reageer op dit artikel