artikel

‘Vakbeweging buitenspel door stopzetten deelname normcommissies’

bouwbreed

‘Vakbeweging buitenspel door stopzetten deelname normcommissies’

Inbreng van gebruikers – zoals bijvoorbeeld de vakbeweging – is uiterst belangrijk voor de kwaliteit van normen.

Onderzoek van de leerstoel Standaardisatie en Normalisatie van de Erasmus Universiteit geeft aan dat innovatie bij bedrijven toeneemt als zij in de commissie een grote verscheidenheid aan andere deelnemers ontmoeten. Henk de Vries, universitair hoofddocent Standaardisatie en Normalisatie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, schrijft donderdag in een opinieartikel in Dagblad Cobouw dat de FNV, de CNV en de MHP zichzelf buitenspel zetten door niet langer te betalen voor deelname aan normcommissies.

“Dan wordt het belang van werknemers minder goed behartigd. De keuze getuigt daarom van minachting voor de vakbondsleden en van gebrek aan besef van het strategisch belang van normalisatie”, aldus De Vries. Hij ziet mogelijkheden in een ‘Nieuwe Aanpak’: normalisatie in combinatie met wetgeving. “Dat is bij uitstek een gebied waar de vakbeweging het voortouw zou moeten nemen.”

Reageer op dit artikel