artikel

Uitdaging

bouwbreed

De kerstversiering is opgeruimd en de champagneglazen staan weer in de kast. Het nieuwe jaar is tien dagen oud en ik weet zeker dat nu al veel goede voornemens gesneuveld zijn. Daarover wil ik het hier dan ook niet hebben. Zowel privé als zakelijk wens ik u toe dat 2012 wordt waar u op hoopt. […]

De kerstversiering is opgeruimd en de champagneglazen staan weer in de kast. Het nieuwe jaar is tien dagen oud en ik weet zeker dat nu al veel goede voornemens gesneuveld zijn. Daarover wil ik het hier dan ook niet hebben. Zowel privé als zakelijk wens ik u toe dat 2012 wordt waar u op hoopt. Duidelijk is dat het voor onze sector weer krabben en bijten wordt. Onlangs las ik een prognose uit 2009 dat de bouw-productie in 2012 weer flink aantrekt. Gezien de teruglopende woningverkoop, het gebrek aan consumentenvertrouwen én de eurocrisis hoeven we daarop niet te rekenen.

Maar van nature ben ik positief. Bij de pakken neerzitten heeft geen zin. Juist nu moeten wij ondernemerschap tonen. Doorpakken op zaken waar wij als ontwikkelaars en bouwondernemers het verschil kunnen ma-ken. Nóg creatiever en flexibeler worden en beroep doen op ons aanpassings- en innoveringsvermogen. Charles Darwin biedt houvast: “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.’

De markt is veranderd van aan-bodgestuurd naar vraaggeoriënteerd. Ondernemen tussen deze schuivende panelen vereist andere keuzes en een afwijkende aanpak. Dat komt neer op goed luisteren naar de wensen van de consument en deze vertalen naar de juiste producten op de juiste plek en vooral op het juiste moment. Het betekent ook professionele opdrachtgevers goed adviseren over zaken als herstructurering, transformatiemogelijkheden en groot onderhoud.

Ik ben dus niet somber. Dat komt misschien ook een beetje door het onlangs verschenen rapport ‘Kansen voor regionale woningbouw’ van ING Economisch Bureau. Dit dicht nieuwbouw in vooral Noord-Oost Brabant de grootste kansen toe. Een sterke groei van het aantal huis-houdens, meer ruimte en lagere grondprijzen zijn de belangrijkste redenen. Natuurlijk is het slechts een verwachting zoals de prognose in 2009 dat was. We moeten het vooral zelf doen. Maar wel met wat steun graag. Van de rijksoverheid bijvoorbeeld die snel duidelijkheid geeft over de hypo-theekrenteaftrek of de banken die de financieringsregels niet te star naleven en spoedig met innovatieve financieringsvormen ko-men. Maar ook van gemeenten die grondprijzen laten dalen en woningcorporaties die beseffen dat kiezen voor de laagste kosten ook een keerzijde heeft. Het wordt een uitdagend jaar.

Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel