artikel

Spannende tijden

bouwbreed Premium

Het zit premier Rutte c.s. niet mee. Tijdens de besprekingen in Brussel over de eurocrisis een grote broek aantrekken over het Stabiliteits- en Groeipact, waardoor het vertrouwen van de financiële markt hersteld zou moeten worden, en nu in het eigen mes vallen. Aanpakken die geldverkwisters die de stabiliteit van de euro aantasten, was het adagium […]

Het zit premier Rutte c.s. niet mee. Tijdens de besprekingen in Brussel over de eurocrisis een grote broek aantrekken over het Stabiliteits- en Groeipact, waardoor het vertrouwen van de financiële markt hersteld zou moeten worden, en nu in het eigen mes vallen. Aanpakken die geldverkwisters die de stabiliteit van de euro aantasten, was het adagium van het kabinet.

Nu doet Brussel dat en blijkt Nederland zelf 7 miljard extra te moeten bezuinigen boven op de 18 miljard die al eerder was afgesproken. Dat vergt politieke evenwichtskunst. Hier en daar een postje schrappen werkt niet, vindt eurocommissaris monetaire zaken Olli Ilmari Rehn. De Fin laat weten dat hervormingen nodig zijn.

Daar zit hem dan net de kneep. Hervormingen zijn eigenlijk alleen maar mogelijk op de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Wat dat laatste betreft heeft het kabinet ferm de deur dichtgegooid waar het gaat om de hypotheekrenteaftrek. En wat het eerste betreft heeft gedoogpartner PVV al laten weten niet te zitten wachten op ingrepen in sociale voorzieningen.

Ongetwijfeld zal worden geprobeerd de Europese Commissie coulant te laten zijn. De kans daarop is echter uiterst gering. België werd al aangesproken op een tekort van rond de 3,2 procent waar 3 het maximum is. Nederland dreigt uit te komen op 3,7 als we De Nederlandsche Bank mogen geloven.

Een duivels dilemma dreigt derhalve. Hervormingen die wat opleveren, liggen in de coalitie plus gedoogpartner niet lekker. De kaasschaaf werkt niet meer. Maar substantiële bezuinigingen hebben als nadeel dat ze het beetje economische groei dat wellicht aanstaande is, onmiddellijk weer de nek omdraaien. Het kan immers bijna niet anders dan dat dit een negatief effect heeft op de investeringen en dus op de groei. Daar waarschuwen De Nederlandsche Bank en Centraal Planbureau terecht voor.

Ook om een andere reden worden het spannende tijden. De zo langzamerhand dramatische peilingen voor het CDA nopen de partij tot heldere profilering. Als wat tot nu toe is uitgelekt van de toekomstvisie waar is, dan is er duidelijk spanning tussen het huidige kabinetsbeleid en de koers die het CDA wil gaan varen. Dat gaat wringen.

Die twee omstandigheden bij elkaar maken het hoogst onwaarschijnlijk dat dit kabinet nog een lang leven beschoren is. Inderdaad spannend dus.

Reageer op dit artikel