artikel

Smullen met ego’s

bouwbreed

Ik stap in mijn auto en denk aan de dag die komen gaat. Op het programma staat een tweede coachingsessie met een projectteam van een groot bouwbedrijf. Twee weken geleden leidde ik de eerste bijeenkomst. Het ging toen ongeveer zo: “Ik weiger om nog met hem te praten, hij begrijpt het niet! Hij vindt zijn […]

Ik stap in mijn auto en denk aan de dag die komen gaat. Op het programma staat een tweede coachingsessie met een projectteam van een groot bouwbedrijf. Twee weken geleden leidde ik de eerste bijeenkomst. Het ging toen ongeveer zo: “Ik weiger om nog met hem te praten, hij begrijpt het niet! Hij vindt zijn eigen visie zo belangrijk, er is niets met hem te beginnen, míjn deelproject heeft de grootste impact, ik weet toch zeker wel waarover ik het heb!” Enzovoort.

Ego’s. We hebben ze allemaal. Ze bieden – in mijn jargon – een positief beschermingsmechanisme. Maar vaker slaan ze door in negatief gedrag, wat niet bepaald productief werkt op teamdoelstellingen en persoonlijk comfort. Hoe zorg je dat de zo verschillende karakters van teamleden in een project niet botsen, maar elkaar juist aanvullen?

Ik haal de Myers Briggs Type Indicator (MBTI)straks maar tevoorschijn. Verricht wonderen bij botsende karakters. Je achterhaalt met deze methodiek je eigen natuurlijke voorkeursstijl. De verschillen kunnen confronterend zijn. Irritant soms. Maar hé, dit soort projecten mag toch niet stuklopen op lange mannentenen of vrouwengeneuzel?

Met deze ‘tool’ kan ik uiteindelijk de groep een spiegel voorhouden. Niet altijd even prettig. Maar wanneer je inzicht krijgt in je eigen voorkeursgedrag en dat van je teamgenoten, kun je je individuele belangen en ego opzij zetten en als team boven de situatie gaan staan. Meestal met humor en opluchting tot gevolg. Dit verbetert direct de effectiviteit van je acties en de relatie met de betrokkenen.

Inmiddels op de snelweg gaat een trage linksrijder maar niet opzij. Ik erger me, zeker weer een vrouw! Als ik later voorbij raas, zie ik in een flits een oude opa en kom tot het pijnlijke besef dat ik eigenlijk hetzelfde doe: aannames, mopperen, en mijn ego laten speken.

Ik parkeer en bedenk dat dit een mooie openingsspeech is voor de sessie die zo komen gaat. Ik zal deze groep dominante, slimme en ook nog eens Franse mannen eerst eens mijn persoonlijke MBTI- profiel laten raden. Je kwetsbaar opstellen schept immers ruimte en openheid. En dat verbetert ook mijn eigen effectiviteit en invloed op de groep. Zo wordt die teambuildingsessie vandaag smullen!

Senior consultant Talent Management bij Hudson Netherlands.

Hudson Netherlands helpt organisaties met het oplossen van HR-vraagstukken via Talent Management. Kijk voor meer informatie op: nl.hudson.com.

Reageer op dit artikel