artikel

Rubriek NLingenieurs: Olympische medaille voor mobiliteit

bouwbreed

Twee weken geleden zat ik bij Pauw en Witteman. Het onderwerp was ‘De stand van het land’. De Nederlander geeft zijn eigen leven vaak een veel hoger cijfer dan de maatschappij in het algemeen. Mijn uitgangspunt is dat we onszelf de put in praten. Er kan veel beter en anders, maar alleen dat benadrukken, niet met oplossingen komen en niet de goede dingen van Nederland willen zien, is doemdenken. En daar doe ik niet aan. Ik zie juist veel mooie dingen ontstaan.

Zo zie ik een beloftevolle generatie in aantocht. Een voorbeeld hiervan zijn de 500 young professionals en studenten die donderdag bijeenkomen op de InfraCampus. Het thema aldaar is ‘de Olympische spelen van 2028 in Nederland’. Nu zullen er mensen zijn die direct reageren met “te duur”, “levert te weinig op” en “alleen maar prestige”. Ik ben er van overtuigd dat er donderdag een heel ander verhaal gaat klinken. Er zullen interessante vergezichten voor 2028 worden getoond en jongeren zullen aangeven wat er allemaal wel mogelijk is, met name op het belangrijke gebied van de infra en mobiliteit. We moeten durven te dromen. En sommige dromen komen uit. De young potentials van nu zullen in 2028 in de leeftijd en positie zijn dat ze direct in uitvoering en beleid zitten. Dan is het mooi dat ze nu al mee kunnen praten over wat Nederland aan de Olympische Spelen kan hebben. Een visie op mobiliteit in 2028 is gedurfd, maar van grote waarde, ongeacht of de Spelen dan daadwerkelijk op Nederlandse bodem zullen plaatsvinden of niet.

Nederlandse ingenieursbureaus zijn nu al toonaangevend op het gebied van mobiliteit, ook in het buitenland. Veel jonge professionals werken met trots voor deze bureaus en er blijft vraag naar goede vakmensen in deze branche, zeker met de uitdagingen die we in het verschiet hebben. Laten we de jongere generatie daarom betrekken bij plannen voor de toekomst en zo gezamenlijk zorgen dat in 2028 mobiliteit dé winnaar is.

Voorzitter NLingenieurs

Reageer op dit artikel