artikel

Reactieve gevel scoort hoog op flexibiliteit

bouwbreed

Het eerste keurmerk Slimbouwen is toegekend aan een gevelconcept dat reageert op wisselend buiten- en veranderend binnengebruik. Sensortechnologie en een intelligent besturingssysteem leiden tot een ‘verslimming’ van de gevel. De ruimte blijft daarbij makkelijk herindeelbaar.

De reactieve gevel past zich volautomatisch aan aan de continu veranderende binnen- en buitenomstandigheden zodat bij een laag energieverbruik een goed binnencomfort wordt bereikt. Het concept dat werd ontworpen voor Frisse Scholen, maakt volop gebruik van kunstmatige intelligentie en automatisering.

Met onder andere het meten van de windsnelheid, de buiten- en binnentemperatuur, luchtvochtigheid binnen, zoninstraling, lichtinval in het gebouw en de CO2-concentratie worden onderdelen van de gevel in een bepaalde configuratie aangestuurd.

Flexibiliteit

De energiebesparende oplossing scoorde vooral hoog op flexibiliteit en efficiëntie volgens de beoordelende expertcommissie. De flexibiliteit van de ruimte wordt namelijk vergroot door de herindeelbaarheid van ruimtes zonder dat installatietechnische ingrepen zijn vereist. De reactieve gevel kan als vooraf geassembleerd element worden geplaatst en vervolgens met twee stekkerverbindingen op de installatie worden aangesloten. “Het gaat niet om een marginale verbetering, maar om uiterst efficiënte oplossingen die realistisch en haalbaar zijn. Door industrieel te denken en industriële bouw te promoten kan Slimbouwen een nieuwe impuls aan de (gevel)bouwsector geven.

De Slimbouwen-technologie reset het bouwproces. Het keurmerk garandeert dat productontwikkeling en componenten voldoen aan de gestelde criteria en biedt de gebruiker een gegarandeerde toekomstwaarde. Het maakt hakken, breken en slopen overbodig”, aldus Monique Blacha, coördinator innovatie en technologie van Slimbouwen.

E-novatie

Een Slimbouwen-nominatie was er voor de zogeheten E-novatie gevel, een licht en compact systeem met geïntegreerde ventilatie- en klimatiseringsvoorzieningen speciaal ontwikkeld voor de renovatiemarkt.

Reageer op dit artikel