artikel

Ophokken

bouwbreed Premium

Als de Nederlandse overheid het niet doet, dan wij maar, moet de Europese Commissie gedacht hebben. In 1999 werden niet aangepaste kooien in legbatterijen verboden. Lidstaten hebben twaalf jaar de tijd gehad om daaraan te voldoen. Kippen moeten minstens 750 vierkante centimeter ruimte hebben. Zoals de laatste tijd wel vaker opgemerkt, lijkt het gezag van […]

Als de Nederlandse overheid het niet doet, dan wij maar, moet de Europese Commissie gedacht hebben. In 1999 werden niet aangepaste kooien in legbatterijen verboden. Lidstaten hebben twaalf jaar de tijd gehad om daaraan te voldoen. Kippen moeten minstens 750 vierkante centimeter ruimte hebben. Zoals de laatste tijd wel vaker opgemerkt, lijkt het gezag van Brussel tanende. Niet alleen de legkippen worden hier veronachtzaamd, ook de natuurcompensatie voor de verdieping van de Westerschelde moet er aan geloven. De soap rond de Hedwigepolder gaat rustig door. Nadat eerst eurocommissaris Potocnik meldde geen moer te geloven van Blekers mooie woorden, heeft Vrij Nederlandde contra-expertise door twee wereldberoemde Duitse wetenschappers onderuitgehaald. De twee, waarvan één overigens een Nederlander is, wisten van niets, althans hadden geen goedkeurend stempel op het Deltares-rapport gezet.

En alsof dat nog niet genoeg is, halen de provincie Zeeland en Zeeland Seaports de slimme ruiltruc van Bleker onderuit. Handen af van de Welzinge- en Schorerpolder, zeggen ze. Die hebben we nodig voor de containerterminal. Dit alles is slecht nieuws voor de bouw. Tenzij Potocnik een spoedprocedure gaat aanspannen, zal het nu geruime tijd duren voor waar dan ook de spa de grond in gaat.

Opvallend deze week is verder dat vooral gemeenten denken dat de kip met de gouden eieren nog bestaat. Toen Rutte aankwam met zijn bezuinigingen van 18 miljard, heeft hij beloofd dat de bezuinigingen bij gemeenten niet bij burgers en bedrijven gecompenseerd zou mogen worden. Volgens het CBS verwachten de gemeenten 3,6 procent meer binnen te halen aan belastingen, heffingen en leges. Het meeste stijgt de onroerendezaakbelasting met 5,7 procent, gevolgd door de rioolheffing met een plus van 4,7 procent.

Het zijn percentages waarmee menig aannemer hoopt dat de opbrengst aan bouwleges zal gaan stijgen. Helaas daalt die bijna 4 procent en niet door lagere tarieven.

Ondertussen maken politici en werkgevers zich zorgen over de cao-loonstijgingen. Dat is weer kortzichtig. De koopkracht daalt en ook het vertrouwen van de consument. Als de lonen niet stijgen, wie kan dan de producten van diezelfde klagende werkgevers nog betalen?

Reageer op dit artikel