artikel

Mattenlegger vereenvoudigt plaatsing staalmat

bouwbreed

Mattenlegger vereenvoudigt plaatsing staalmat

Een lichte kraan en een star hijsframe met flexibele delen maken het mogelijk een bouwstaalmat zonder doorzakken moeiteloos op te tillen, te verplaatsen en te positioneren.

Marc Verhoeven vervoert “alles wat je met een vrachtwagen met kraan op een bouwplaats kunt laden en lossen, waaronder gestapelde bouwstaalmatten. Regelmatig kom ik op bouwplaatsen waar mensen met die matten sjouwen. Tegenwoordig gebruiken ze daar meestal een viersprong voor, een ketting die splitst in vier uiteinden met elk een haak. Bij het ophijsen zakt zo’n mat door en wordt het moeilijk hem te positioneren. Bovendien blijft er regelmatig een haak vastzitten. Een paar jaar geleden kreeg ik het idee dat het anders moet kunnen en zo ben ik op mijn BML uitgekomen, mijn BouwstaalMattenLegger. Een simpel, relatief licht apparaat dat je met twee mensen kunt bedienen.”

De BML is opgebouwd uit een star hijsframe met vier hijsogen voor de haken van een viersprong. Aan het frame hangen aan korte kettingen vier flexibele metalen strips met aan de onderzijde haakvormige bekjes die allemaal dezelfde kant op wijzen. Om de bovenste mat van een stapel te kunnen pakken, wordt het aan een kraan hangende apparaat op de betreffende mat gelegd en iets verschoven, zodat de bekjes onder de staven schuiven. De flexibele strips volgen daarbij een eventuele kromming van de mat. Bij het optillen zorgt het gewicht van de mat in combinatie met twee speciale haken voor een automatische vergrendeling, waardoor de staven niet zomaar uit de bekjes kunnen glijden. Tegelijkertijd zorgt het starre frame ervoor dat de mat niet doorbuigt. Als de wapening op de gewenste plaats ligt is een klein rukje aan een bedieningshefboom voldoende om de haken te ontgrendelen. Met het prototype zijn al diverse grote vloeren gelegd.

De afmetingen van de BML zijn afgestemd op een standaard bouwstaalmat van 6 bij 2,5 meter. De haakvormige bekjes zijn zo geplaatst, dat ze niet alleen geschikt zijn voor een matmaaswijdte van 10 centimeter maar ook voor een van 15 centimeter. Ze zijn afgestemd op een bepaalde staafdiameter, maar zijn volgens de bedenker zo nodig binnen vijf minuten te vervangen. Verhoeven is druk doende met de certificering van zijn vinding die hij in de loop van het jaar op de markt hoopt te brengen.

octrooinummer: NL2004719

houder: M. Verhoeven, Kockengen

uitvinder: M. Verhoeven

Video: gebruik van de BouwstaalMattenLegger in de praktijk

Reageer op dit artikel