artikel

iBouwen

bouwbreed Premium

Na jarenlang in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt, ben ik sinds een aantal jaren weer in de gelukkige omstandigheid om wat dichter bij mijn ouders te wonen. De straat waar zij wonen is niet overdreven breed. Toen deze in de dertiger jaren werd gebouwd, hadden nog weinig mensen een auto. En als ze […]

Na jarenlang in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt, ben ik sinds een aantal jaren weer in de gelukkige omstandigheid om wat dichter bij mijn ouders te wonen.

De straat waar zij wonen is niet overdreven breed. Toen deze in de dertiger jaren werd gebouwd, hadden nog weinig mensen een auto. En als ze al een auto hadden, dan stond die meestal netjes in de garage. Tegenwoordig staan de meeste auto’s echter op het pad voor de garage of gewoon op straat.

De laatste tijd wordt het steeds moeilijker om de straat in te komen, wanneer ik mijn ouders bezoek. De straat begint steeds meer op een grote bouwplaats te lijken. Een groot aantal bewoners zijn hun huizen aan het verbouwen. Dat varieert van de bijna traditionele dakkapellen tot complete aanbouwen.

Ik ontdekte dat de bewoners nog zelden een architect inschakelen. Ze maken vaak zelf het ontwerp en laten dat door een bevriende tekenaar uittekenen. Vervolgens regelen zij zelf de aannemer en de zzp’ers voor bijvoorbeeld de installaties. Het toezicht op de bouw laten ze bij voorkeur niet aan iemand anders over: dat doen ze zelf. Meestal zijn de bewoners zeer tevreden, zowel over het resultaat als over de kosten.

Een aannemer vertelde mij dat deze manier van verbouwen bijna een structureel verschijnsel aan het worden is. Huiseigenaren kiezen steeds minder de traditionele weg om eerst een architect een ontwerp te laten maken, vervolgens een aannemer uit te kiezen en dan pas te gaan verbouwen. Bewoners nemen steeds meer de leidende rol bij de verbouwing van hun huis. Het gaat immers om hun eigen woning.

Misschien is dit wel de toekomst van de bouw. Mensen gaan steeds meer zelf doen. Niet alleen op het niveau van hun eigen woning, maar ook op de schaal van hun woonwijk. Wie weet gaan we dan niet meer die enorme woonwijken maken, die vervolgens half leeg blijven staan. Maar gaan we naar een kleinschalige, door de gebruiker beheerste bouw, die voortkomt uit een reële behoefte.

Komt het bouwen door de huidig crisis dan toch nog eindelijk dichter bij de mensen te staan: het iBouwen.

Architect en voorzitter van Booosting

Reageer op dit artikel