artikel

Hypotheekrenteaftrekhypnose

bouwbreed

Hypotheekrenteaftrek, hypotheekrenteaftrek, hypotheekrenteaftrek, hypotheekrentaftenr, hypothekeerenmm, hupotejne, hypoeys. Herhaal het woord vaak genoeg en aan het eind betekent het niets meer. Of moet je er om lachen en ga je zelfs twijfelen of het woord nog wel bestaat.

Hypotheekrenteaftrek. Het is een vreselijk woord om als journalist mee te werken. Krijg die combinatie van twintig letters maar eens in een krantenkop. Zelfs in een kop van zestig leestekens is dat onbegonnen werk. Er zijn alternatieven. De aftrek van de hypotheekrente, of renteaftrek woningschuld. Het h-woordis nog zo’n afschuwelijke variant. Voor de taalliefhebber zijn het smaakloze tijden. De hypotheekrenteaftrek beheerst de dagelijkse gesprekken. “Wel doen”. “Niet doen”. “Praat er niet over”.

Op de grote flatscreen-hd-tv was een bankdirecteur die zei: “er moet iets gebeuren aan de hypotheekrenteaftrek.” De minister antwoordde, “ik vind dat geen goed idee.”

Dat stond ook in het regeerakkoord, zei hij. Er stond iemand op van het wetenschappelijke bureau van de christen-democraten: “Doe iets aan de hypotheekrenteaftrek.” Weer zei de minister dat hij tornen aan de hypotheekrenteaftrek geen strak plan vond. “Mocht u het vergeten zijn. Dat stond trouwens ook in het regeerakkoord”, verrijkte hij het debat.

Toen maakte de Eerste Kamer zich druk. De senaat schreef de minister- president dat hij het in crisistijd onbehoorlijk vond dat de minister president niet wilde morrelen aan de hypotheekrenteaftrek. De minister president schreef een briefje terug. ‘Beste senatoren, juist in crisistijd vind ik het geen goed idee om over de hypotheekrenteaftrek te beginnen’ en hij legde zijn pen weer neer.

Medemens. Laat u niet van de wijs brengen door deze hypotheekrenteaftrekhypnose. De hypotheekrenteaftrek gaat er aan. Het gaat gebeuren. Het kabinet wacht alleen tot iedereen het woord hypotheekrenteaftrek niet meer kan aanhoren. Het wacht tot mensen hypotheekrenteaftrekmoe zijn. Tot ze helemaal bewierookt zijn van het idee dat er echt niets anders opzit dan te hakken in de hypotheekrenteaftrek. Het moment nadert. Is deels zelfs al gepasseerd. Opgevallen dat u per 1 augustus jaar 50 procent moet aflossen als u een nieuwe hypotheek afsluit?

Hé….Hé.

Bent u daar nog?

Wakker worden.

De hypnose is uitgewerkt.

Reageer op dit artikel