artikel

Echt – 8 cm = Onecht

bouwbreed

Het les geven aan de faculteit Bouwkunde in Delft is redelijk enerverend te noemen. De studenten zijn zeer gemotiveerd en werken met volle overgave aan hun ontwerpopgaven. De begeleiding is dan ook zeer intensief. De studenten hebben veel vragen die je als docent zo goed mogelijk probeert te beantwoorden. Soms hebben ze ook vragen die […]

Het les geven aan de faculteit Bouwkunde in Delft is redelijk enerverend te noemen. De studenten zijn zeer gemotiveerd en werken met volle overgave aan hun ontwerpopgaven. De begeleiding is dan ook zeer intensief. De studenten hebben veel vragen die je als docent zo goed mogelijk probeert te beantwoorden.

Soms hebben ze ook vragen die het directe ontwerp waarmee ze bezig zijn, ontstijgen. Zo vertelde één van hen dat hij ooit in zijn ontwerpopgave de buitenhuid van zijn ontwerp van baksteen wilde maken. Om materiaal uit te sparen en het gewicht te beperken, had hij voorzichtig voorgesteld om geen volledige bakstenen te gebruiken, maar alleen steenstrips. Zijn docent was daar, op zijn zachtst gezegd, niet erg enthousiast over.

De student vroeg mij wat ik daarvan vond. Zou ik als docent een student de steenstrips laten toepassen? En zou ik zelf in de praktijk een gebouw ontwerpen en daarbij steenstrips gebruiken? Eigenlijk een soort gewetensvraag.

Dit zette mij wel aan het denken. In de door mij ontworpen gebouwen en objecten waarin gemetselde wanden voorkomen, zijn deze wanden altijd dragend. Als ik echter een gebouw met een niet dragende huid van baksteen zou maken, denk ik dat ik inderdaad geen steenstrips, maar volledige bakstenen zou gebruiken. Ook als een student in zijn ontwerp steenstrips zou toepassen, zou ik geneigd zijn daar niet zo enthousiast over te zijn. Maar is dit wel terecht? Als we een baksteen bekleding hebben van 10 centimeter dik, zeggen we, zelfs als deze niet dragend is, dat deze “echt” is. Bestaat de bekleding echter uit steenstrips van 2 centimeter dik, die gemaakt zijn van exact hetzelfde materiaal als de bakstenen, beschouwen we de bekleding opeens als “onecht”. Terwijl de wanden er van buiten af gezien nagenoeg gelijk uit zien. Er zijn natuurlijk allerlei argumenten te bedenken waarom een bakstenen wand beter is dan een steenstrip wand, maar een bekleding blijft een bekleding.

Goed beschouwd is dus het verschil tussen echt en onecht niet eens zo heel groot: slechts 8 cen-timeter.

Architect en voorzitter van Booosting

Reageer op dit artikel