artikel

Special

bouwbreed Premium

Vorige week was ik special guest op het jaarcongres Constructing Excellence in Londen. ’s Avonds was er ook nog het awards dinner, waar twaalf landelijke prijzen uitgereikt werden. Constructing Excellence (CE) is het netwerk van vernieuwers in de bouw in Groot Brittannië, opgericht in 2003.

Ook zij verenigen opdrachtgevers en markt in één platform, net als Vernieuwing Bouw hier. De partijen die lid zijn van het netwerk vormen taskgroups en werken gezamenlijk aan vernieuwingsthema’s. Voor mij is het een feest der herkenning. Hun belangrijkste thema’s zijn net als bij ons: integration and collaboration (ketensamenwerking), sustainability(levensduurdenken) en leadership and people development (vernieuwend leiderschap). De gesprekken tijdens het congres en het diner gaan over dezelfde kansen en uitdagingen die we in Nederland ook zien. Alleen zijn die Engelsen zo ontzettend veel beter in het formuleren van prachtige statements! En in het Engels klinkt het dan veel beter dan in het Nederlands, je gelooft het zo: we deliver world class excellence. Als wij zouden zeggen dat we werken aan prestaties en diensten van wereldklasse zie ik iedereen al weer een beetje besmuikt glimlachen. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, is toch het Nederlandse levensmotto. Terwijl de Engelsen je vertellen dat je deel uitmaakt van eenglobal network van partijen die met elkaar werken aan delivering improved industry performance resulting in a demonstrably better built environment! En dan voel ik me toch wel een beetje trots. In de bouw kunnen we nog veel leren van de Engelsen, ook als het gaat over marketing, branding en imagebuilding. Gelukkig kijken zij ook naar ons. Volgens mijn tafelgenoten bij het diner loopt Nederland ver voor op Engeland bij het duurzaam bouwen. De eerste passiefhuizen zijn daar net gebouwd, door Nederlandse en Duitse bedrijven. Dus daar ligt overduidelijk een markt voor Nederlandse bedrijven. We zijn toch special!

Directeur Vernieuwing Bouw

Deze column is geschreven op persoonlijke titel.

Reageer op dit artikel