artikel

Regels op de schop

bouwbreed Premium

Zou het nu eindelijk gaan gebeuren? Dat was het eerste dat in mij opkwam bij het lezen van de kop ‘Regels bouw en energie op de schop’ in deze krant van zaterdag 17 december.

Maar, zodra ik het artikel begon te lezen sloeg de teleurstelling toe! Allerlei cosmetisch geneuzel in de marge wordt gepresenteerd als het elfde wereldwonder. Opnieuw gaat een kans voorbij. Een kans om voor eens en altijd een eind te maken aan een ondoordringbaar oerwoud van regels en regeltjes in Nederland. En dat terwijl het toch zo simpel kan. Het uitgangspunt is/moet zijn om als eerste iedereen weer geïnteresseerd te krijgen in de eigen leefomgeving en ten tweede een setje regels te maken dat slank, simpel en te handhaven is. Mag ik het eens proberen?

Regel 1: een bouwwerk dat aard- en nagelvast aan de bodem is verbonden dient een levensduur van 50 of 100 jaar makkelijk te kunnen halen zonder grote structurele ingrepen. Regel 2: elk nieuw gebouw dient een continue winddruk van 150 kilometer per uur te kunnen weerstaan en een sneeuwlast van 0,75 centimeter duurzaam te kunnen dragen en te verwerken zonder enige schade aan de constructie. Daarnaast moet de constructie verzakkingsongevoelig en vormvast zijn;

Regel 3: het bouwwerk dient te voldoen aan de allernieuwste (economisch rendabele) stand van de techniek: dit behelst energie, cradle tot cradle en CO2-standaarden.

Regel 4:architect, bouwkundig constructeur en aannemer dienen dit gezamenlijk aan de gemeente, de omgeving waarin de bouw wordt voorgenomen, én de opdrachtgever te garanderen.

Regel 5:een gemeente dient een bouwvergunning te weigeren aan elk bouwplan dat niet voldoet aan de regels 1 t/m 4.

Volgens mij heb je bouwkundig niet veel méér regels nodig om tot een goed en actueel ontwerp en later realisatie te komen. Natuurlijk kun je een paar zaken toevoegen, zoals de wijze waarop je dit bouwvoornemen kenbaar maakt, een korte inspraak procedure van belanghebbenden (bijvoorbeeld 8 weken) en gemeente en provincie (Bijvoorbeeld 13 weken). Bij geen enkel bezwaar is dan de bouwvergunning na 13 weken verleend. Dan is er ruimte om bezwaren van derden te beoordelen op hun merites

De laatste stand der techniek is ook behoorlijk anders dan men in Nederland het grote publiek wil laten geloven. Een passiefhuis bouwen is veel minder moeilijk dan men denkt. Passief betekent dan energieneutraal en dat spaart geld. Geld dat je kunt stoppen in de aflossing van hypotheken. Want, wie gelooft die onzin nog dat een huis meer waard wordt? Dat is toch wel over, hoop ik. Dan worden gelijk CO2 – doelstellingen gehaald zonder dat de overheid er nog wat voor hoeft te doen en sparen we energie. Kunnen we ook een paar van die vervuilende kolencentrales naar het rijk der fabelen verwijzen.

Manager Reinzee consultants

Reageer op dit artikel