artikel

octrooi‘Groendak’ combineert kennis uit bouw en voedingsbodems voor planten

bouwbreed Premium

De combinatie van kennis op het gebied van daken en plantenvoedingsbodems leidde tot een nieuw type groendak.

“Het is begonnen toen ik op de radio een interview hoorde met een hoogleraar uit de bouwwereld die vertelde over waterretentie en groendaken,” herinnert Peter Kerkhoven zich. “Ik hoorde met welke materialen ze werkten en dacht: die materialen kunnen niet leveren wat het verhaal moet doen geloven! Ik heb een zakenrelatie die meer dan 30 jaar productie- en researchervaring heeft op het gebied van organische substraten, maar nooit iets deed in de bouw. Ik ben gaan praten met Ton Berlee, die goed in de daken zit. Ons product is voortgekomen uit de combinatie van die twee werelden, de bouw en de tuinbouw.”

Kerkhoven en Berlee ontwikkelden een nieuw type watervasthoudend dak, met een substraat dat – eventueel inclusief plantenzaad – zit opgesloten in tegelvormige pakketten voorzien van een stevige, water- en plantdoorlaatbare hoes. Volgens de octrooitekst bestaat het substraat uit kokosmateriaal, maar gezien bovenstaande opmerkingen over jarenlang substraatonderzoek, zal er nog wel wat meer in zitten. De pakketten liggen op een waterdoorlatend basisdoek dat de doorgroei van wortels belemmert en met ballastblokken langs de dakranden wordt gefixeerd. Ze kunnen onderling verbonden raken doordat plantenwortels ook zijdelings zullen groeien, door de hoezen heen. Het octrooi beschrijft twee opties. In de eerste optie is het basisdoek voorzien van uitsteeksels, met weerhaken die door stevige hoes aan de onderkant van de pakketten prikken en zo het substraat fixeren.

In de tweede optie zijn de uitsteeksels vervangen door stroken klittenband. In beide gevallen zit aan de onderkant van het waterdoorlatende basisdoek een soort noppenfolie met cilindervormige, naar boven uitstekende noppen die fungeren als afstandhouders. Hierdoor ontstaat onder het basisdoek een ruimte waar doorheen overtollig water kan wegstromen naar een hemelwaterafvoer. Deze constructie voorkomt bovendien dat nat, koud substraat contact kan maken met de dakbedekking.

Voor het op de markt brengen van hun nieuwe systeem hebben Kerkhoven en Berlee met de ook op het octrooi vermelde Michel Stok een bv opgericht. Berlee: “Het dak is nog niet in productie en we hebben nog geen merknaam, maar we verwachten over een paar maanden ons eerste officiële project te kunnen uitvoeren, in de klittenbandversie. Momenteel ben ik bezig met de aanvrage van een Europees patent, dat uitgebreider zal zijn dan deze Nederlandse versie. Pas na de verlening van dat patent kan ik uitweiden over nadere details en over de verdere voordelen van ons product.”

octrooinummer: NL 2004562

houder: Retent GmbH, Lüzern, Zwitserland

uitvinders: P. Kerkhoven, M. Stok

Reageer op dit artikel