artikel

Moed moet voor 2012

bouwbreed

Op het in een eerdere column genoemde congres in Sarajevo liepen we na een enerverende dag samen met Michael Braungart naar een restaurant om daar de dag op een voedzame wijze af te sluiten.

Om bij het restaurant te komen moesten we een tamelijk drukke verkeerweg oversteken. Toen we daar voor het rode voetgangerslicht stonden te wachten, kwam er een nogal verwaarloosde hond naast ons zitten. Het wachten duurde het beestje kennelijk wat te lang, want plotseling richtte hij zich op en begon de weg over te steken. Voor de auto’s was het verkeerslicht echter nog steeds groen en het arme beest raakte midden in een uitbundige stroom auto’s.

Michael Braungart bedacht zich geen moment en holde de hond achterna. Wij stonden met z’n allen aan de grond genageld. Wij zagen niet alleen de hond zijn einde naderen, maar ook onze illustere spreker.

Gelukkig liep het goed af. Het verkeer schoot links en rechts langs de twee heen en steeds meer auto’s begonnen vaart te minderen en stopten. Tot onze opluchting bereikten beiden veilig de overkant.

Hoewel wij, zoals we daar stonden, toch over het algemeen daadkrachtige mensen zijn, die de moed hebben om dingen te zeggen en ook te doen, had op dat moment niemand van ons de moed die we eigenlijk hadden moeten hebben. En misschien was het geen toeval dat juist Michael Braungart degene was die deze moed wel had.

Voor degenen die in de bouw werken zijn het natuurlijk angstige tijden. De aanvankelijk nog wel enigszins positieve prognoses worden steeds minder positief en de crisis is inmiddels in volle gang.

Juist in deze tijd hebben we moed nodig. Niet alleen om te overleven, maar ook om dat te doen wat ons uiteindelijk gaat redden: nieuwe wegen inslaan en nieuwe gedachten en ideeën ontwikkelen. We moeten ook de moed hebben om daar gewoon voor te gaan. In één van de boeken van Erik Hazelhoff Roelfzema stelt iemand dat moed bijna zo aanstekelijk is als angst. Laten we elkaar vooral niet aansteken met onze angst, maar vooral met elkaars moed. Want Moed moet voor 2012.

Martin W. Smit

Architect en voorzitter van Booosting

Reageer op dit artikel