artikel

installatie:Kantorenvoorraad op de schop

bouwbreed

Begin deze week kopte het Financieele Dagblad dat de Nederlandse kantorenmarkt er slecht voor staat. Een veiling van de kantorenportefeuille van vastgoedonderneming Uni-Invest mislukte ondanks een korting van 40 procent. Een verontrustend signaal.

Vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars hebben een unieke kans om een flink deel van de kantorenvoorraad snel en doeltreffend te verduurzamen. Een deel van de kantoorgebouwen kan namelijk met behulp van innovatieve installaties veiliger, comfortabeler en energiezuiniger worden gemaakt. Het mislukken van de beoogde transactie maakt duidelijk hoeveel er nog op zwakke kantoorbezittingen moet worden afgeboekt. In april van dit jaar schreef de Nederlandsche Bank al dat de afwaardering van ‘slechte’ objecten nog nauwelijks op gang gekomen is. De afwachtende houding kwam volgens de toezichthouder vooral omdat het zonder transacties problematisch is de marktwaarde van kantoren te bepalen. Met het mislukken van de deal van Uni-Invest weten we echt hoe het ervoor staat. Uneto-VNI kijkt op een realistische manier tegen de problematiek op de kantorenmarkt aan. Wij zien bij het renoveren van kantoorpanden mogelijkheden voor installatiebedrijven, maar gezien de omvang van de voorraad, de economische ontwikkeling en het fenomeen ‘nieuwe werken’ is dat lang niet overal mogelijk. De installatiebranche kiest daarom als uitgangspunt: ‘renoveren als het kan, slopen als het moet’. Er zijn veel mogelijkheden. In de eerste plaats kijken we dan naar het terugbrengen van het energieverbruik met bijvoorbeeld wko, warmtepompen, zonnepanelen en energiezuinige verlichting. Lokaal opgewekte energie kan vervolgens ook via smart grids efficiënt worden benut. Maar ook aspecten als veiligheid, gezondheid, comfort en kwaliteit spelen een belangrijke rol. Een kwaliteitsrenovatie heeft niet alleen voordelen voor de gebruiker, de eigenaar en de financier van het vastgoed, maar ook voor de omgeving. Een duurzaam gebouw ligt beter in de markt en zorgt daarmee voor een revitalisering van bedrijventerreinen. De installatiebranche is technisch en organisatorisch in staat om voor de leegstand van kantoorgebouwen integrale oplossingen aan te bieden. Van een grondige objectanalyse tot het aanbrengen van energie-, klimaat- en ict-systemen en van onderhoud en beheer tot het volledig overnemen van de installaties. Door het benutten van die mogelijkheden kunnen verouderde kantoorgebouwen op goede locaties een ‘tweede leven’ krijgen of een aanpassing ondergaan waardoor ze geschikt worden gemaakt voor een andere functie.Het is overduidelijk dat de bouw- en installatiebranche de komende jaren niet hoeft te rekenen op een florerende nieuwbouwmarkt. Maar als we met alle betrokken partijen slimme keuzes maken is er in de renovatiemarkt nog een wereld te winnen.

Ir. Marcel Engels

Voorzitter Uneto-VNI

Reageer op dit artikel