artikel

Het akkoord

bouwbreed

Het is 1 minuut voor 12 voor de euro. Hoera, er is midden in de nacht een principeakkoord gesloten. Nou ja akkoord, het komt erop neer dat de politici in principe de euro gaan redden. Hoe weten ze nog niet, maar in elk geval moet het Europees Verdrag wel worden aangepast. Want landen verliezen nog […]

Het is 1 minuut voor 12 voor de euro. Hoera, er is midden in de nacht een principeakkoord gesloten. Nou ja akkoord, het komt erop neer dat de politici in principe de euro gaan redden. Hoe weten ze nog niet, maar in elk geval moet het Europees Verdrag wel worden aangepast. Want landen verliezen nog meer hun autonomie. En dat vinden slechts weinigen leuk.

Toch is het een logische consequentie van het eerder op deze plek genoemde weeffoutje bij de invoering van de euro: je kunt geen monetaire unie hebben zonder een politieke unie. En of dat nou een federatie is of een bondsstaat, doet er niet veel toe, maar er moet een centraal gezag zijn dat ervoor zorgt dat de individuele landen niet uit de bocht vliegen zoals Griekenland heeft gedaan.

Donderdag moeten in elk geval Nederlandse politici de schellen van ogen zijn gevallen na het verhoor van Nout Wellink over de verkoop van ABN Amro aan onder andere de Royal Bank of Scotland. Laat hij nou altijd gedacht hebben dat RBS een solide bank was, totdat die aanklopte voor staatssteun. Belangrijker is de achterliggende reden van zijn misvatting. En dat is het verschil in beoordelen door de diverse nationale financiële toezichthouders.

Nu dreigen de S&P’s en Moody’s van deze aardkloot de EU een lagere kredietbeoordeling te geven. Dat is dus uiterst merkwaardig. Neem de Verenigde Staten met zijn schulden van ruim 100 procent van het bruto nationaal product, of Japan met 200 procent. Daar zit Europa nog niet aan al steekt een enkel individueel land er wel bovenuit.

Het wordt dus hoog tijd dat de politici in Europa eens snel echte beslissingen nemen. Zolang dat niet gebeurt blijft het huilen met de pet op wat het vertrouwen in economisch herstel betreft. De sector die daar het meeste last van heeft is uiteraard de bouw. Aangezien die ook nog eens getroffen wordt door bezuinigingen van de overheid, is het voor de bouw een double dip.

Een echt akkoord kan dat voor de economie als geheel wellicht nog voorkomen. Snelheid is geboden.

Reageer op dit artikel