artikel

Gratis geluidsschermen

bouwbreed

Valt er aan geluidsschermen te verdienen? Dat is een boeiende vraag in een tijd dat de overheid de hand op de knip houdt. Infrastructuur is in Nederland een overheidstaak. Dat geldt zeker voor het netwerk en alles wat met veiligheid te maken heeft. Maar waar ligt de grens? Ik wil geen discussie uitlokken over de […]

Valt er aan geluidsschermen te verdienen? Dat is een boeiende vraag in een tijd dat de overheid de hand op de knip houdt. Infrastructuur is in Nederland een overheidstaak. Dat geldt zeker voor het netwerk en alles wat met veiligheid te maken heeft. Maar waar ligt de grens? Ik wil geen discussie uitlokken over de particuliere exploitatie van tolwegen, want dat is voor de Nederlandse casus zonde van de tijd. Nee, ik wil weten waarom het recht om geluidsschermen te bouwen niet verhandeld wordt, waarom we parkeerterreinen niet in concessies of pacht uitgeven en waarom we het energievraagstuk op en langs de weg niet veilen? En dan denk ik aan zonnepanelen op de geluidsschermen (waar een ambtenaar van EZ overigens verblind van denkt te raken, waardoor dit natuurlijk daarom niet kan), aan slimme manieren om op en langs de weg warmte en wind te benutten, aan uitbaters van horeca en recreatie die een parkeerterrein gaan exploiteren, etc. Het huidige Nederlandse inframodel is namelijk nogal Oosteuropees (van voor de val van de Muur overigens): de overheid neemt voor alles de verantwoordelijkheid, doet alles en betaalt daarvoor. Het is de moeite waard na te gaan wat handel is. Daar is geen onderzoek voor nodig en ook geen marktconsultatie, maar een open inschrijving. En natuurlijk staat er dan in de regeltjes dat een zonnepaneel de automobilist niet mag verblinden.

Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel