artikel

Faller-huisjes in Vathorst

bouwbreed

Ik ben nog van de generatie dat bijna iedere jongen een modeltrein had. De treinen hun rondjes laten rijden was wel aardig, maar het leukste was natuurlijk het landschap op te bouwen.

Er ging heel wat gips en karton in zitten, maar met een grasmat erbij had je al gauw een aardig resultaat. Echt af was het pas als je de huisjes neerzette. En de beste huisjes waren natuurlijk de Faller-huisjes. Die waren vaak op een gezellige wijze vormgegeven. Wat materiaal en vormgeving betreft deden ze vaak denken aan vervlogen tijden. Ook toen al.

Eén van de jaarlijkse hoogtepunten was de dag na je verjaardag. Met het geld dat je van opa en oma had gekregen, kocht je er weer een paar huisjes bij. Na zo’n kooptocht ging je met een zeer tevreden gevoel naar huis, om ze direct in elkaar te zetten.

Ik moest daar laatst aan denken, toen ik, voor de zoveelste keer een architect hoorde afgeven op de architectuur van de Amersfoortse wijk Vathorst. Kennelijk was deze architect ook van mijn generatie, want vertwijfeld riep hij uit: “Het lijken wel Faller-huisjes!”.

Voor één van mijn projecten moest ik regelmatig in Vathorst zijn. Vaak reed ik na een vergadering nog eens wat door de wijk. En inderdaad, zo nu en dan was het alsof ik mijn modelspoorbaan van vroeger herbeleefde. Ik was echter ook benieuwd wat de bewoners zelf nu van hun wijk vonden. Over het algemeen waren zij zeer positief, zo bleek.

Het lijkt er dus op dat er een discrepantie bestaat tussen de mening van de bewoners en die van de architecten.

Moet Vathorst nu per se de wijk zijn met Architectuur met een grote A of mag het ook architectuur met een kleine a zijn? En hier komt eigenlijk een veel fundamentelere vraag aan de orde: zijn wij als architecten de hoeders van wat mensen wel of niet mooi mogen vinden of moeten we gewoon gebouwen maken waarin de mensen naar volle tevredenheid wonen?

Laten we als architecten vooral voorkomen dat de A van Architectuur gaat staan voor de A van Arrogantie.

Architect en voorzitter van Booosting

martin.smit@mwsarchitects.com

Reageer op dit artikel