artikel

‘Die Berg’ bevestigt cliché ingenieur

bouwbreed

De stichting Die Berg Komt Er! hoopt volgend jaar een haalbaarheidsonderzoek te kunnen doen naar hun 2 kilometer hoge wereldwonder. Bijna veertig bedrijven staan inmiddels te popelen, waaronder flink wat ingenieursbureaus. En dat is ook logisch; de technische uitdagingen zijn enorm. Ook mijn ingenieurshart klopt een slagje harder. Toch is er ook een schaduwkant. Vooral […]

De stichting Die Berg Komt Er! hoopt volgend jaar een haalbaarheidsonderzoek te kunnen doen naar hun 2 kilometer hoge wereldwonder. Bijna veertig bedrijven staan inmiddels te popelen, waaronder flink wat ingenieursbureaus. En dat is ook logisch; de technische uitdagingen zijn enorm. Ook mijn ingenieurshart klopt een slagje harder. Toch is er ook een schaduwkant. Vooral ingenieurs lopen met de berg het gevaar het clichébeeld dat er van hen bestaat, te bevestigen: Willie Wortels die alles van techniek weten, maar weinig van de wereld daarbuiten.

Onder impuls van hun aanvoerder Ed ‘meer lef en durf’ Nijpels hebben ingenieurs het idee gekregen dat ze vooral hun technisch vernuft moeten uitventen. Dat ze moeten laten zien tot wat voor wonderen ze in staat zijn. Maar: dat gelooft de wereld wel. Het zijn vooral de noodzakelijke niet-technische aspecten die ze de moderne vernufteling niet toevertrouwen. Als technici een volwaardige gesprekspartner willen zijn, dan moeten ze juist hun niet-technische skills bijspijkeren. Zoals het vinden van geld, politieke steun en draagvlak bij burgers.

Zelfs een paar nietige windmolens op 23 kilometer uit de kust liggen onder vuur wegens horizonvervuiling. Dus hoe ‘verkoop’ je dan een berg? Amsterdam barst met jaarlijks 4,5 miljoen bezoekers aardig uit zijn voegen. Hoe verwerk je de geschatte 20 miljoen aan de voet van de berg? En hoe zorg je dat politici en financiers je serieus nemen als je 60 miljard komt vragen voor de bouw van een berg op een moment dat de euro, Europa en zo’n beetje alle westerse economieën op instorten staan?

Ik geloof absoluut dat Nederlandse ingenieurs fysiek een berg kunnen bouwen. Toch weet ik ook zeker dat hij er niet komt. Is helemaal niet erg; het gaat niet om de eindbestemming maar om de reis ernaartoe en de innovaties die onderweg worden ontwikkeld. Vooral de niet-technische zouden het ingenieursimago een flinke oppepper kunnen geven.

Directeur De Boer Communicatie – techniek & wetenschap, Amsterdam

Reageer op dit artikel