artikel

Crowdsourcing

bouwbreed

Het blijft maar kommer en kwel in de financiële wereld. Althans zeker in Europa waar het water inmiddels een aantal landen na aan de lippen staat. In zo’n situatie zou je verwachten dat politici eens over hun schaduw heenstappen en snel besluiten nemen. Immers elke dag uitstel maakt de problemen alleen maar groter. Niets daarvan […]

Het blijft maar kommer en kwel in de financiële wereld. Althans zeker in Europa waar het water inmiddels een aantal landen na aan de lippen staat.

In zo’n situatie zou je verwachten dat politici eens over hun schaduw heenstappen en snel besluiten nemen. Immers elke dag uitstel maakt de problemen alleen maar groter. Niets daarvan dus.

Als er al ingrepen plaatsvinden dan gebeurt dat momenteel door de monetaire autoriteiten, de centrale banken dus. Die hebben in een gezamenlijk actie deze week gezorgd voor voldoende beschikbaarheid van dollars.

Intussen lijken de EU-landen verlamd te zijn door besluiteloosheid. Op twee uitzonderingen na dan, Merkel en Sarkozy die met zijn tweeën kennelijk besloten hebben Europa te gaan leiden. Grootste probleem in Europa is de weeffout destijds bij de invoering van de euro. Er was dan wel een monetaire unie, maar die werkt pas echt als er ook een politieke unie is. Besluitvorming met 27 landen aan het roer, is bijna onmogelijk.

Intussen dreigt Europa en dus ook Nederland af te glijden naar een status van ontwikkelingsland. Dat blijft overigens curieus als gekeken wordt naar de honderden miljarden euro’s die banken bij de Europese Centrale Bank stallen omdat ze elkaar nog steeds niet vertrouwen. Daarmee bijten ze overigens wel in hun eigen staart. Hun winsten en omzetten moeten komen van zakendoen. Stallen van hun vermogens op een depositorekening van de ECB levert onvoldoende geld op om de ongetwijfeld eind dit jaar weer riante bonussen te rechtvaardigen.

Toch is er een kans die politici dan wel moeten grijpen, en dat is crowdsourcing. Via sociale media kunnen intelligente mensen meehelpen een snelle oplossing te verzinnen en ook te implementeren. Groot voordeel is dat behalve succes ook maatschappelijk draagvlak gegarandeerd is.

Onder anderen Hans Wijers lijkt nu het initiatief genomen te hebben hiertoe. Zij geven de politiek nog een week. Alleen gebruiken deze ouderen daarvoor nog het Financieele Dagbladin plaats van sociale media. Maar het is een begin.

Reageer op dit artikel