artikel

Zweefvliegen boven Houten

bouwbreed Premium

Het architectenvak is natuurlijk een fantastisch mooi vak, maar soms moet je er wel even los van komen. Het zweefvliegen is voor mij dan een goede manier om even niet aan mijn vak te denken.

Het anderen leren vliegen is iets waar ik veel plezier aan beleef en wat mij weer een hoop energie geeft. Als ik wel eens alleen vlieg, zet ik graag koers naar Houten. Het verbaast me iedere keer weer, hoe klein de plaats er eigenlijk vanuit de lucht uitziet. Het is een druppel beton in een grote groene vlakte. Ook valt op hoe overzichtelijk de stratenpatronen zijn. Je zou bijna gaan denken dat we nog genoeg ruimte in Nederland hebben en dat we onderhand wel weten hoe we woonwijken moeten ontwerpen.

Eén van mijn grotere renovatieprojecten is in Houten. Ik moet dus ook redelijk vaak in Houten zijn. En dan schrik je een beetje. De rondweg die er vanuit de lucht zo logisch en vriendelijk uitziet, blijkt als een soort knellende lasso om de plaats heen te zijn gelegd. Waar kan je als bewoner nog de geweldig mooie natuur die er om heen ligt ervaren? En wat de oudere uitbreidingswijken betreft: je bent al verdwaald voor je de wijk goed en wel in bent. Je moet bijna een ervaren puzzel-ritrijder zijn om er weer uit te komen.

Misschien zijn we als architecten en stedenbouwkundigen wel te veel bezig onze gebouwde omgeving van boven af te ontwerpen. Is de beleving die we als ontwerpers van de door ons ontworpen gebouwde omgeving hebben en de beleving die de gebruikers van diezelfde gebouwde omgeving hebben wezenlijk verschillend.

Bij beleidsmakers is het vaak niet anders. De door hen vaak gekoesterde term ‘helikopterview’ wordt misschien wat al te letterlijk genomen. Als het er van boven maar goed uit ziet gaat het beneden vanzelf goed. Niet dus.

Menig architect of stedenbouwer is een verwoed zeiler. Misschien moeten zij hun zeilboten maar eens aan de kant laten liggen en een keer boven Nederland gaan vliegen. En dan bij voorkeur boven die plekken die zij uit eigen ervaring kennen. Wordt Nederland toch nog mooi.

Architect en voorzitter van Booosting

martin.smit@mwsarchitects.com

Reageer op dit artikel