artikel

Zeewier staat model voor nieuwe coating

bouwbreed Premium

Drijvend zeewier kan de aanzet geven tot een coating die onder meer de wrijving vermindert tussen water en een vast materiaal. Onderzoekers van de Ohio State University denken dat vooral de scheepvaart zijn voordeel kan doen met de coating. Het materiaal zou ook te gebruiken zijn om de waterweerstand te verminderen in andersoortige constructies als […]

Drijvend zeewier kan de aanzet geven tot een coating die onder meer de wrijving vermindert tussen water en een vast materiaal. Onderzoekers van de Ohio State University denken dat vooral de scheepvaart zijn voordeel kan doen met de coating. Het materiaal zou ook te gebruiken zijn om de waterweerstand te verminderen in andersoortige constructies als bassins en leidingen. Het wier heet Salvina Molesta. Het is bezet met haren die door hun specifieke vorm lucht vasthouden waardoor het blad drijft. De haarpunten houden op hun beurt water vast, waardoor het blad stabiel blijft liggen. Het wier combineert hydrofiele en hydrofobe eigenschappen. Proeven leren de onderzoekers dat de coating die naar het wier is gemaakt, nagenoeg dezelfde eigenschappen heeft.

Reageer op dit artikel