artikel

Yes we can!

bouwbreed

Bovenstaande titel was ooit een gevleugelde uitspraak van Barack Obama, die later in Nederland ook veel gebezigd is. Het gaf aan dat we echt veranderingen in de wereld konden bewerkstelligen

De laatste tijd komt deze term minder vaak positief naar voren, met name als we naar Amerika kijken. Er zijn aardig wat barricades opgeworpen voor Barack, zodat veel van zijn plannen niet zo zijn doorgezet als werd gedacht. Nu wil ik mij of De NieuwBouw zeker niet met Obama vergelijken, maar ook onze plannen lopen niet altijd zoals we denken.

Vorig jaar hebben wij Project Participationsen bouwjones.nl opgericht. Hierbij konden bedrijven aandelen kopen in projecten. Financieel werd het een succes, maar dan moet je altijd nog maar afwachten of deze projecten het ook ‘waar maken’. Met name omdat ik net als voorzitter aangesteld was, heb je toch even het gevoel als een Mark Rutte beoordeeld te worden. En dan heb ik niet eens de luxe dat ik nog bij mijn moeder woon.

In alle eerlijkheid er moet nog een hoop gebeuren om De NieuwBouw weer helemaal op de kaart te zetten. Het afgelopen jaar is dan ook soms een lastige periode geweest, waarbij we ook naar onze rol als bestuur hebben gekeken. Ons gezamenlijk doel is cultuurverandering in de bouw te bewerkstelligen. En doen dit door de persoonlijke ontwikkeling van onze leden te faciliteren.

Een van de manieren is dus Project Participationsen juist vanuit die hoek ontvangen wij het zo welkome nieuws, dat onze leden inderdaad een concrete bijdrage leveren aan de vernieuwing in de bouw. De projecten lopen goed en de deelnemende partijen zijn enthousiast.

Het project ketensamenwerking bijvoorbeeld, heeft al enkele colleges gegeven op hogescholen. Voor het slagen van ketensamenwerking in de bouw en het bereiken van deze cultuuromslag is het belangrijk dat studenten dit onderwerp al tijdens de opleiding meekrijgen. Dit wordt nu ook ingezien door de hogescholen die erg enthousiast reageren.

Dit project is een voorbeeld, niet alleen voor De NieuwBouw maar ook voor uw organisatie. Het laat zien dat met een beetje goede wil, een hoop intrinsieke motivatie en het gebruik van je netwerk meer mogelijk is dan we soms denken. En makkelijker realiseerbaar dan je voor mogelijk houdt.

Yes we can? We just did!

Sjaak Schouteren

Voorziter De NieuwBouw en marketing- en communicatie adviseur Cunningham Lindsey

sschouteren@cl-nl.com

Reageer op dit artikel